Članak

Jeziv prizor u kući Štrkunića

25. Marta 2014.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene na području Ključa, svjedoci Optužbe su pred Kantonalnim sudom u Bihaću opisali kako je bio jeziv prizor u kući Aleta Štrkunića, gdje su ubijene dvije žene.

This post is also available in: English

Neđeljko Đaković, nekadašnji policajac, ispričao je kako je, kada je došao na lice mjesta, u Malim Reizovićima zatekao upaljena svjetla i otvorena vrata na kući.

“Namještaj je bio razbacan, a na ležaju je bila ženska osoba, naslonjena na noćni ormarić, s povredama na glavi. Nije bilo dijela lobanje… U susjednoj prostoriji ležala je također mrtva ženska osoba, pokrivena jorganom. Kada smo je otkrili, vidjeli smo lokvu krvi”, prisjetio je Đaković.

On je dodao da su oko kuće pronađeni tragovi krvi i čahura. 

“Obavijestili smo dežurnog policajca i ostali smo obezbjeđivati mjesto dok ne dođe ekipa za uviđaj. Nisam bio upućen u dalju istragu i ne znam ko su počinioci tih krivičnih djela, jer sam ubrzo nakon tog nesretnog događaja imao saobraćajnu nesreću i preko godinu dana sam bio na liječenju u Srbiji”, rekao je Đaković.

O ubistvu komšinice Fatme i njene majke Đeme svjedočio je i Edhem Hasanbegović, čija je supruga vidjela ubijene žene u kući Aleta Štrkunića. 

On je kazao da je supruga zatekla užasan prizor i da nakon toga više nikad nije bila potpuno zdrava. 

“Rekla mi je da je Fatma ubijena u glavu, da joj se mozak rasuo po zavjesama, a da je njena majka zaklana od uha do uha. Aleta sam vidio taj dan na dženazi. Teško je hodao i bio je izgubljen”, prisjetio se Hasanbegović. 

Svjedok je dodao da ga je kasnije nazvala rodica kod koje je Štrkunić bio u Banjoj Luci, i kazala mu da se čuvaju Bajića i Vrtunića. 

“Ale mi je rekao, kad smo se sreli nakon rata, da su njegovu suprugu i punicu ubili Mladenko Vrtunić, Predrag Bajić i Budimir, ne znam kako se preziva”, svjedočio je Hasanbegović. 

Predrag Bajić i Mladenko Vrtunić optuženi su zajedno s Nenadom Bajićem, Sinišom Babićem i Slobodanom Dragićem za ubistva, silovanja i nečovječna postupanja u selima Humići, Vojići i Pudin Han. Prema optužnici, oni su ove zločine počinili 1992. i 1993. godine kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).

Na suđenju su svjedočili i Akif Šabić i Đemal Kenanović, koji su naveli šta su čuli o ubistvu svojih komšinica. 

“U to vrijeme iz straha nismo ni pričali o tome, ali mi je Ale ljetos, kada je dolazio na odmor, rekao da mu je ženu i punicu ubio Predrag Bajić uz pomoć sina Bogadana Vrtunića”, ispričao je Akif Šabić.  

Svjedok Đemal Kenanović je kazao da mu je Predrag Bajić ukrao automobil.

 

“Došao je i rekao: ‘Daj ključeve.’ Rekao sam: ‘Ma, kakvi’, a on je onda raskopčao jaknu, da vidim pištolj, i rekao: ‘Ili voliš metak u čelo ili auto?’, na što sam dao ključeve od automobila”, prisjetio se Kenanović.  

Nastavak suđenja zakazan je za 1. april.

Dženita Duraković


This post is also available in: English