Članak

Identifikovana tijela 1.606 Srebreničana

25. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid u Srebrenici, vještak medicinske struke je kazao kako su iz grobnice na Branjevu tijela ubijenih Srebreničana premještena na osam drugih lokacija.

This post is also available in: English

Rifat Kešetović, vještak sudske medicine, rekao je da je u februaru sačinio nalaz o identifikaciji žrtava iz primarne masovne grobnice Branjevo, odnosno Pilica, i drugih sekundarnih grobnica koje su povezane sa ovom.

Prema izvještaju, do sada je u primarnoj i osam sekundarnih grobnica sa ovog područja identifikovano 1.606 tijela ubijenih Srebreničana.

Sve sekundarne masovne grobnice su, kako je pojasnio Kešetović, DNK vezom povezane s primarnom grobnicom na Ekonomiji Branjevo.

“Imamo pet primjera gdje se jedno tijelo nalazi u tri masovne grobnice”, istakao je Kešetović i dodao kako još nisu stigli svi DNK rezultati sa ovog područja.

U ovim su grobnicama, kako je naveo vještak, pronađena tijela nekoliko osoba koje nisu bile punoljetne u vrijeme smrti, te veliki broj osoba starijih od 60 godina.

Uzrok smrti za većinu osoba su višestruke strijelne ozljede nanesene vatrenim oružjem, ali se na većini tijela taj uzrok ne može sa sigurnošću utvrditi, jer su ekshumirana u skeletnim ostacima.

“U nekim situacijama jednostavno je teško razlikovati povrede nanesene prije i one nastale nakon smrti”, kazao je Kešetović i dodao kako su mnoge povrede na kostima nastale usljed premještanja tijela u sekundarne grobnice.

Za ubistva preko 900 Bošnjaka počinjena na Vojnoj ekonomiji Branjevo, Tužilaštvo BiH tereti i Aleksandra Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS).

Na ovom suđenju Odbrana je pročitala pitanja koja bi postavila Draženu Erdemoviću, čiji su iskazi pročitani na ročištu održanom 18. marta.

Odbrana bi pitala Erdemovića da li poznaje optuženog Cvetkovića i od kada, šta misli o njemu, potom da li zna da je on bio vozač Desetog diverzantskog odreda, te da li je ikada učestvovao u akcijama, kao i druga pitanja.

Haški tribunal je 1998. osudio Erdemovića na pet godina zatvora nakon što je priznao krivicu za učešće u masovnim egzekucijama na Branjevu. On je odbio svjedočiti na suđenju Cvetkoviću.

Suđenje se nastavlja 1. aprila.

Džana Brkanić


This post is also available in: English