Članak

Bez saznanja o Hodžićevom ponašanju

25. Marta 2014.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Brčkom, svjedok Odbrane Mirsad Haseljić je kazao da mu nije poznato kako se optuženi Nijaz Hodžić ponašao u vrijeme napada na Bukvik i okolna sela u septembru 1992. godine.

This post is also available in: English

“Nakon mog dolaska iz logora Batković u Gornji Rahić 15. jula 1992., prvi put sam vidio Hodžića, koji je tada bio vojni policajac. Ja sam nakon toga raspoređen u policiju. Na toj poziciji sam se zatekao i u vrijeme akcije na Bukvik i okolna sela”, dodao je Haseljić, pojasnivši da se akcija na Bukviku desila sredinom septembra 1992. godine.

On je kazao da je, naredbom tadašnjeg komandanta 108. brigade Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 20. septembra 1992. godine imenovan za komandira čete Vojne policije te time i za nadređenog Nijazu Hodžiću.

U optužnici stoji da je Nijaz Hodžić, skupa s Galibom Hadžićem, sudjelovao u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio inspektor krim-policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko, a Hodžić vojni policajac pri HVO-u koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

S obzirom da je Haseljić potvrdio da je imenovan za komandira čete Vojne policije tek 20. septembra 1992., a optužnica tereti Hodžića za događaje do 19. septembra te godine, njegov advokat Osman Mulahalilović nije ispitivao ovog svjedoka. 

Mulahalilović je istakao da Haseljić ne može govoriti o Hodžićevom ponašanju za vrijeme trajanja akcije na Bukvik i njegovom odnosu prema zarobljenicima.

Nastavak suđenja je zakazan za 22. april.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English