Članak

Ubistva u kućama ključkih sela

18. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Ključu, svjedok Optužbe je rekao da ga je u julu 1992. godine optuženi Predrag Bajić udario u njegovoj kući.

This post is also available in: English

Svjedok Mirsad Nezić je kazao kako je u julu 1992. u njegovu kuću u blizini Ključa upala grupa naoružanih vojnika tražeći novac.

“Nisam izlazio iz sobe i ubrzo se začula galama i više vojnika je upalo u kuću tražeći novac. Prijetili su, psovali i pucali. Tada je u moju sobu ušao Predrag Bajić, a potom i Milan Lukić. Predrag me udario i mislim da sam nekoliko trenutaka bio u nesvijesti. Tada je rekao: ‘Dajte nož da ih zakoljemo.’ Neko od vojnika je dobacio: ‘Nemoj njih, ovog ćemo.’ Zatim su otišli i odveli mog daidžu Ibrahima Kumalića”, ispričao je Mirsad Nezić.

On je dodao da je tijelo njegovog daidže nađeno dan kasnije.

Kantonalno tužilaštvo u Bihaću je na ovom ročištu ispitalo i Fatimu Nefić, majku svjedoka Mirsada Nefića, koja je rekla da je u ljeto 1992. godine njen brat Ibrahim odveden iz njene kuće.

“Negdje iza deset začulo se lupanje i ja sam otvorila. Bio je to moj brat Ibrahim. Tražili su novac i mi smo dali što smo imali. Međutim, to im je bilo malo. Počeli su psovati, pucati, čak su otišli kod djece tražiti novac. Rekla sam: ‘Pa oni su učenici, nemaju novca.’ Potom su odveli Ibrahima. Kada nije došao do jutra, krenula sam sa bratićem prema Ramizovoj kući i ugledala na jednoj ledini tijelo brata izrešetano”, kazala je Fatima Nefić.

Predrag Bajić je optužen sa Nenadom Bajićem, Sinišom Babićem, Mladenkom Vrtunićem i Slobodanom Dragićem, bivšim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), da su 1992. i 1993. učestvovali u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju u selima Humići, Vojići i Pudin Han (općina Ključ).

Treći svjedok Draško Krajcer, vjenčani kum otpuženog Siniše Babića, rekao je da je dva puta bio u selu Humići 1992. i krajem 1993. godine.

“Kada se Siniša ženio, bio sam mu kum i tada sam prvi put otišao njegovo selo. Nakon svadbe, krenuo sam kući sa Predragom Bajićem. Na putu se tada iznenada pojavio neki čovjek i Nenad je, da bi izbjegao udar, skrenuo i udario od beton, pa smo se prevrnuli. Tada je neko prišao autu, uperio bateriju u mene i izvukao me. Izvukli su i Predraga, i onda nas počeli maltretirati. Drugi put sam u selu bio kada je on krstio sina. Tada mi je njegov otac rekao: ‘Samo da znaš, oni što su vas tukli, jedan je mrtav’”, ispričao je Krajcer.

Optuženi Predrag Bajić, Siniša Babić i Slobodan Dragić su prigovorili iskazu ovog svjedoka, dodavši kako je Krajcer ubio izvjesnog Refika i da im je to i priznao.

Svjedok Petar Branković iznio je svoja saznanja o ubistvu njegove komšinice Fatme Štrkljević i njene majke.

“Tu noć nisam ništa čuo. Ujutro kad sam ustao, vidio sam krvavu krpu pred vratima, a ispred kuće je bila policija. Otišao sam tamo i policajac je rekao da ne ulazim jer su dvije žene ubijene i uviđaj je u toku. Pitao sam za Alu Štrkljevića, ali oni nisu znali gdje je. Krenuo sam ga tražiti i saznao sam da je u bolnici. Ale je bio izgubljen i prestrašen, i kod mene je boravio nakon toga. Pričao mi je o toj noći, ali nikada nije rekao ko je to učinio”, kazao je Branković.

Suđenje će biti nastavljeno 25. marta.

Dženita Duraković


This post is also available in: English