Članak

Mladićev zahtjev za oslobađanje “neutemeljen”

18. Marta 2014.00:00
Odgovarajući na zahtjev Ratka Mladića da bude oslobođen krivice na pola suđenja, Haško tužilaštvo je istaklo da do sada izvedeni dokazi jasno govore o odgovornosti optuženog za zločine i genocid počinjen u BiH.

This post is also available in: English

Tužilac Dermot Groome kazao je da se zahtjev Odbrane bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) mora odbiti, s obzirom da “apsolutno ne osporava argumente Tužilaštva”.

“Tužilaštvo je ponudilo na stotine svjedoka i hiljade dokaza. Ti dokazi jasno i nedvosmisleno pokazuju istinu o svim zločinima i krivičnim djelima iz optužnice, kao i ulogu Mladića u tim djelima i njegovu odgovornost”, kazao je Groom.

Prema riječima tužioca Grooma, Mladić i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić – kojem se također sudi u Haagu – bili su “najistaknutiji članovi udruženog zločinačkog poduhvata”.

“Svi dokazi jasno pokazuju da je između maja 1992. i novembra 1995. Mladić bio ključna figura u razvoju sveopšteg udruženog zločinačkog poduhvata, čiji je cilj bio prisilno i trajno uklanjanje Bošnjaka i Hrvata sa teritorije na koje su Srbi polagali pravo putem etničkog čišćenja, i to zločinima progona, ubistva i drugim zlodjelima”, rekao je Groom.

Odbrana Ratka Mladića u ponedjeljak, 17. marta, zatražila je od Haškog tribunala da nekadašnjeg komandanta VRS-a oslobodi optužbi za genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Tužilac je pojasnio da su svi zločini iz optužnice korišteni kao način ispunjenja ciljeva udruženog zločinačkog poduhvata.

“Teror granatiranja i snajperskog djelovanja po Sarajevu korišten je da se vrši pritisak na bosansku vladu i međunarodnu zajednicu da se ispune demografski ciljevi Srba, a uzimanje talaca UN-a da se napravi poluga pritiska na UN i NATO. Najistaknutiji u tome su bili Karadžić i general Mladić”, kazao je on.

Groome je osporavao i tvrdnju Mladićeve Odbrane da se dokazni postupak Tužilaštva svodio na to da je optuženi kao komandant VRS-a “morao biti kriv za zločine svojih podređenih”.

“Tužilaštvo se u dokazivanju ne oslanja na formalnu ulogu. Mladić je doprinio činjenju zločina primarno svojim ovlaštenjima i sposobnošću da angažuje vlasti u sprovođenju krivičnih djela. Mladić je nadzirao saradnju VRS-a sa drugim institucijama koje su radile s drugim članovima udruženog zločinačkog poduhvata”, rekao je tužilac.

Haško tužilaštvo je u odgovoru na zahtjev Mladićeve Odbrane citiralo iskaze svjedoka i vještaka koji su govorili o Mladićevom prisustvu na mjestima zločina, te o njegovoj kontroli nad jedinicama na terenu.

Tužilac Groome je kazao da je optuženi upravljao jedinicama “direktno i aktivno”.

“Mladić je u svojim naređenjima uveo eliminacijsku retoriku, to je bilo verbalno zlostavljanje, gdje je u direktivama VRS-a govorio ‘ustaše’ i ‘Turci’. On je koristio verbalna zlostavljanja, što je bio relevantan faktor za utvrđivanje genocidne namjere. On je te termine koristio tokom cijelog rata za bosanske muslimane i Hrvate i njihove zajednice”, rekao je Groome.

Mladićeva Odbrana će se osvrnuti na izlaganje Tužilštva u srijedu, 19. marta.   

Denis Džidić


This post is also available in: English