Članak

Prijetnje istražitelja svjedoku

17. Marta 2014.00:00
Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dvojica svjedoka Tužilaštva BiH su kazala da su 1995. godine bili na terenu na području Bratunca, ali da tamo nisu vidjeli optuženog Gorana Sarića.

This post is also available in: English

Slobodan Stjepanović, bivši pripadnik Specijalne brigade policije Šekovići, ispričao je kako je 1995. proveo dva dana na terenu na području Bratunca. Obezbjeđujući putnu komunikaciju Bratunac – Konjević Polje, kako je kazao, vidio je prolazak kolone bošnjačkih muškaraca.

“Pored mene je prošla kolona nenaoružanih ljudi – bio je pokoji i u maskirnoj uniformi – iz pravca Konjević Polja u pravcu Kravice. Ne znam koliko ih je bilo, ali kao da su po četiri čovjeka išla u vrsti. Možda dvije, tri ili četiri minute da su prolazili”, rekao je on.

Na pitanje tužioca Ibre Bulića šta se desilo kada je kolona prošla, Stjepanović je rekao da ništa konkretno nije bilo. Dodao je kako je kasnije čuo da se desio neki incident u Kravici.

Stjepanović je naveo kako optuženog Sarića u tom momentu nije poznavao, te da ga je upoznao tek kasnije, ali kako misli da ga nije vidio na području Bratunca u ljeto 1995. godine.

Sarić je optužen za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu koji je za posljedicu imao 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih sa područja Srebrenice.

Prema navodima optužnice, Sarić je komandovao policijskim snagama koje su učestvovale u pretresima i zauzimanju položaja pripadnika trupa Ujedinjenih nacija (UN), te prisilnom premještanju žena, djece i staraca, kao i odvajanju muškaraca i dječaka koji će kasnije biti pogubljeni.

Drugi svjedok, Stanislav Vukajlović, također je ispričao da je, kao pripadnik policije, 1995. bio na području Bratunca dva ili tri dana. Kazao je da je vršio obezbjeđenje putne komunikacije, te da je išao i u pretres šume.

“Prilikom kretanja u tom pretresu, otišli smo do Sandića. Na brdu Sandići bilo je malo više vojske, možda i policije”, rekao je on, dodavši kako se tuda kretalo i vozilo pozivajući Bošnjake da se predaju, ali da on nije vidio da se iko predaje.

Tužilac Ibro Bulić je nakon toga pročitao dio izjave koju je svjedok dao Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) 2005. godine, a u kojoj je naveo da je na tom području vidio tenk. Svjedok je kazao da to nije tačno i da mu je tokom ispitivanja prijećeno.

“Nije tačno da sam izjavio da sam vidio tenk. Kad mi je inspektor iz SIPA-e uzimao izjavu, bio je sugestivan. Primoravao me je, prijetio mi zatvorom, kako ću u zatvoru zaglaviti… To je klasična prijetnja. Ja bih tada potpisao i smrtnu presudu da mi je poturio”, rekao je svjedok.

Tužilac je prezentovao i dio izjave u kojoj je svjedok naveo da su zarobljenici voženi autobusima, na šta je Vukajlović također kazao da to nije vidio. Odgovarajući na pitanja Odbrane, rekao je da tada na tom području nije vidio optuženog.

Suđenje Sariću formalno je počelo iznova zbog promjene predsjedavajućeg Sudskog vijeća.

Nastavak suđenja planiran je za 24. mart.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English