Članak

Premlaćivanje do smrti

11. Marta 2014.00:00
Svjedoci Tužilaštva na suđenju Hajrudinu Dediću, optuženom za zločin počinjen u Brezi, kazali su da optuženi nije tukao zarobljenike.

This post is also available in: English

Samuilo Subotić je rekao da su svi mještani Dužica (općina Breza) 10. juna 1992. godine odvedeni u policijsku stanicu, gdje su ispitivani. Načelnik stanice je predvodio ispitivanje, a uz njega je bio zapisničar. Svjedok je naveo da su tokom ispitivanja ulazila trojica ili četvorica vojnika i tukla.

“Ne znam ko je mene udario, pao sam i došao sebi kad su me polili vodom. Vidio sam da su Zdravka Subotića izveli u hodnik, pa ga kasnije vratili. Vidio sam da ga je jedan vojnik udario palicom u potiljak, a drugi nogom u prsa. On je pao. Ležao je mrtav, dok ga nisu iznijeli”, prisjetio se svjedok.

Prema njegovom iskazu, dan kasnije su prebačeni u drugu zgradu, gdje ih je pregledao doktor i dao im neke lijekove. Momčilo Subotić je također bio premlaćen i, kako je Samuilo kazao, umro je oko podne, dok su bili u toj drugoj zgradi. Nakon toga, rekao je svjedok, niko ih nije udarao.

Na pitanje Odbrane optuženog, on je odgovorio da ne poznaje optuženog, te da se ne može sjetiti da li ga je vidio u policijskoj stanici.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici, Dedića je optužilo da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja.

“Tom prilikom su vršeni pretresi kuća, a mještani bespravno odvođeni u policijsku stanicu, gdje su ispitivani i premlaćivani”, navodi se u optužnici.

Od zadobivenih povreda u policijskoj stanici, kako stoji u optužnici, dvije osobe su podlegle, a tri zadobile teške tjelesne povrede.

Svjedok Vlatko Pavlić je pregledao zatvorenike koji su premlaćeni.

“Na ulici mi je prišao nepoznat momak koji se predstavio kao stražar u zatvoru i rekao mi da u Brezi postoji zatvor, te da su neki ljudi došli sa strane i tukli Srbe iz Breze. Zamolio me je da nešto učinim”, kazao je Pavlić.

Nakon tog saznanja on je, kako je rekao, otišao u policiju kod komandira Mehe Kulića, koji nije znao za maltretiranje zatvorenika.

“Kada  sam obišao zatvorenike u staroj radničkoj zgradi koja se nalazila u blizini Teritorijalne odbrane, zatekao sam veoma loše stanje. Ustanovio sam da ih je nekoliko imalo teške povrede, a svi su primili udarce”, dodao je Pavlić.

Za Momčila Subotića, on je kazao da je imao “obostranu serijsku frakturu rebara sa paradoksalnim disanjem”. Mićo Subotić je, kako je naveo Pavlić, imao hematome po cijelom tijelu i bio je teško isprebijan.

“Gimnazijski profesor Milorad Subotić je imao polomljenu ruku, a Nikica Novaković je imao teške povrede  bubrega i mislio sam da ni on neće  preživjeti”, rekao je svjedok, dodavši da je nekoliko puta još navraćao u zgradu i organizovao svakodnevne posjete ljekara i sestara iz Doma zdravlja.

Pavlić je dodao da ne zna ko je tukao zatvorenike niti da li je tu bio optuženi.

Suđenje se nastavlja 8. aprila.

Dženana Sivac


This post is also available in: English