Članak

“Maca zaklao Miloševiće”

11. Marta 2014.00:00
U nastavku suđenja Azeminu Sadikoviću za zločin počinjen na području Hadžića, svjedok Odbrane je ispričao da mu je izvjesni Maca u februaru 1993. rekao da je on zaklao Miloševiće.

This post is also available in: English

Jovo Todorović, koji je prije rata živio u selu Kasatići (općina Hadžići), ispričao je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu da je 25. maja 1992. zarobljen, te da je bio zatvoren u “Silosu” u Tarčinu dvije i po godine.

“Vođen sam na rad u februaru 1993. godine. Vodio nas je taj zvani Maca, i tada mi je on rekao: ‘Ja sam ti zaklao Miloševiće’”, kazao je Todorović, dodavši da ga nakon toga nije viđao.

Svjedok se prisjetio da se i u ćelijama “Silosa” pričalo da je Maca “poklao” Miloševiće. Todorović je rekao da bi tog Macu prepoznao.

Odgovarajući na pitanje da li poznaje Azemina Sadikovića, svjedok je kazao da je poznavao njegovog oca, a da je “Azemin bio mali”.

Sadiković je optužen da je, kao pripadnik Oružanih snaga Republike BiH, u maju 1992. u selu Kasatići ubio četiri civila srpske nacionalnosti.

Ljubo Krstić, drugi svjedok Sadikovićeve Odbrane, kazao je da je čuo priče da su poklani Miloševići, te da se pričalo da ih je ubio neki Maca.

Svjedok je, odgovarajući na pitanja kantonalnog tužioca Dragana Slijepčevića, potvrdio da je od pokojnog brata čuo da su ubijeni Miloševići, te da se pričalo da je pripadnik Armije BiH (ABiH) odsjekao genitalije Srđanu Miloševiću, a da su ostali zaklani.

Na prijedlog Odbrane, na suđenju je svjedočio i Ismet Mehić, advokat koji je 2007. godine bio branilac po službenoj dužnosti Admira Kalema, koji je bio osumnjičen za isti događaj za koji je optužen Sadiković.

Mehić je istaknuo da je sproveo istragu, te da je utvrdio da je Izet Husić Maca izvršilac tog djela, nakon čega je obustavljena istraga protiv Admira Kalema.

Nastavak suđenja zakazan je za 8. april.

Albina Sorguč


This post is also available in: English