Članak

Krvavi upad u kuću

11. Marta 2014.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Ale Štrkunić ispričao je kako su 21. novembra 1992. godine na području Ključa optuženi Mladenko Vrtunić i Predrag Bajić sa Željkom Budimirom upali u njegovu kuću i ubili mu suprugu i punicu, a njega fizički zlostavl

This post is also available in: English

jali.

“Te noći, negdje iza 23 sata, čulo se tutnjanje i lom stakla na ulaznim vratima. Prvo je ušao Mladenko Vrtunić, a zatim i Predrag Bajić. Vrtunić je stajao kraj mene s nožem u ruci, a Bajić je otišao do moje supruge i uperio joj pištolj u glavu govoreći: ‘Šta ćete još ovdje, zašto niste otišli?’”, prisjetio se Štrkunić.
Prema njegovim riječima, Bajić je otvorio prozor i pozvao nekog riječima: “Care, dođi, uhvatili smo ih”, nakon čega je s puškom ušao i treći, Željko Budimir.
“U međuvremenu me je Vrtunić počeo udarati nožem, i još uvijek imam te rane. Tražili su pare i zlato. Dao sam što sam imao u džepu, a kada je žena vidjela da sam izboden, uhvatila me za ruku, međutim Bajić je uhvatio i odveo u drugu sobu. Od siline udaraca i rana, onesvijestio sam se”, ispričao je svjedok.
Kada je došao sebi, kako je naveo, vidio je da je vrag odnio šalu, pa im je rekao da ima novac zakopan u dvorištu, koji je otkopao i dao Bajiću.
“Kako je bila mrkla noć, iskoristio sam trenutak kada su brojali i pobjegao. Otišao sam do komšije Pere, ali ga nisam uspio probuditi, pa sam produžio do kuće Šabana Kujundžića. Otvorili su kada su vidjeli u kakvom sam stanju, pozvali su policiju. Ubrzo je stigao policajac Tomić i on me odvezao u bolnicu”, kazao je Štrkunić.
Ujutro su po njega došli brat Šefik i komšije Pero i Atif.
“Atif mi je tad rekao da su mi žena i punica mrtve”, kazao je svjedok Ale Štrkunić.
Svjedok je dodao da nakon te noći više nije spavao u svojoj ni u bratovoj kući, već kod prijatelja srpske nacionalnosti, koji su mu kasnije i pomogli da se prebaci za Banju Luku, a potom u Hrvatsku.
Predragu Bajiću i Mladenku Vrtuniću sudi se, zajedno s Nenadom Bajićem, Sinišom Babićem i Slobodanom Dragićem, za učešće u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju u ključkim selima Humići, Vojići i Pudin Han.
Kako je navedeno, oni su ova djela počinili 1992. i 1993. godine kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS).
Svjedok Šefik Štrkunić rekao je kako je jutro nakon što je napadnut njegov brat, do njegove kuće došao komšija Pero i kazao mu da su u kući mrtve snaha i njena majka, a da Aleta nema.
“Kasnije smo saznali da je Ale u bolnici, i otišli smo po njega. U međuvremenu sam organizirao ljude kako bi se obavila dženaza. Ale nije smio spavati u mojoj kući, bojao se da će opet napasti”, rekao je svjedok Šefik Štrkunić.
Svjedoci Radenko Kuburić, Dragan Dragić i Neđo Samardžija kazali su kako su čuli da su njihove komšije muslimani imali problema, da su napadani i da im je uziman novac.
Suđenje će biti nastavljeno 18. marta.

Dženita Džubur


This post is also available in: English