Članak

Suđenje počelo iznova

6. Marta 2014.00:00
Zbog novog člana Sudskog vijeća, suđenje za zločine počinjene na području Hadžića počelo je iznova konstatovanjem dokaza koji su do sada izvedeni.

This post is also available in: English

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, napomenula je da su se Tužilaštvo BiH i Odbrane optuženih prošle sedmice usaglasile da se provedeni dokazi ne izvode ponovo, nakon čega je nabrojala sve ranije provedene dokaze.

Na statusnoj konferenciji održanoj 27. februara, saopšteno je da je sudiju Ljubomira Kitića, zbog zdravstvenog stanja, zamijenio sudija Staništa Gluhajić.

Za zločine počinjene u logoru “Silos”, kasarni “Krupa” i Osnovnoj školi “9. maj”, sudi se Mustafi Ðeliloviću, Fadilu Čoviću, Mirsadu Šabiću, Neziru Kaziću, Bećiru Hujiću, Halidu Čoviću, Šerifu Mešanoviću i Nerminu Kalemberu.  

Prema optužnici Tužilaštva BiH, Ðelilović je u to vrijeme bio predsjednik Skupštine opštine, Kriznog štaba i Ratnog predsjedništva opštine Hadžići, Fadil Ćović načelnik Stanice javne bezbjednosti Hadžići i član Kriznog štaba, a Šabić komandir Policijske stanice Pazarić.

Kazić je, kako smatra Tužilaštvo, bio komandant 9. brdske brigade Armije BiH (ABiH), Hujić upravnik, te zamjenik upravnika logora “Silos”, a iste funkcije obavljao je i Halid Čović. Mešanović je, prema optužnici, bio jedan od zamjenika upravnika u “Silosu” i upravnik logora u magacinu u kasarni “Krupa”, a Kalember stražar u “Silosu”.

Oni su optuženi su da su u od maja 1992. do januara 1996. učestvovali u udruženom zločinačkom poduhvatu u okviru kojeg su počinili zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima u više objekata na području Hadžića.

Suđenje je počelo u aprilu 2012. godine, a do sada je saslušano oko 60 svjedoka Tužilaštva BiH.

Suđenje se nastavlja 13. marta.  

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English