Članak

Ukinuta jednogodišnja kazna Vlatku Jarku

28. Februara 2014.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Vlatko Jarak osuđen na godinu dana zatvora za zločine počinjene na području Stoca.

This post is also available in: English

Vrhovni sud je predmet vratio Kantonalnom sudu u Mostaru na ponovno suđenje.

Ilhana Tahmaz-Jamak, glasnogovornica Vrhovnog suda, kazala je da je presuda ukinuta zbog bitnih povreda odredaba  krivičnog postupka, a uvažene su žalbe Kantonalnog tužilaštva u Mostaru u odnosu na oslobađajući dio presude, kao i žalba Odbrane u odnosu na osuđujući dio presude.

“U obrazloženju je navedeno da će Kantonalni sud u Mostaru ponoviti ranije izvedene dokaze, pa će nakon brižljive i savjesne ocjene svih izvedenih dokaza biti u mogućnosti da donese pravilnu i na zakonu zasnovanu presudu”, precizirala je Tahmaz-Jamak.

Kantonalni sud u Mostaru  je u junu 2012. godine proglasio Jarka krivim da je, kao pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u protivzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.
 
Prema presudi, optuženi je 17. jula 1993. u selu Ošanići, s još dvojicom pripadnika HVO-a, uhapsio tri osobe i odveo u kuću u kojoj je bila komanda HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj. Osuđen je i za prisilno preseljavanje stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, a muškarci u logore.
 
Jarak je oslobođen optužbe da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topića i prijetio im kako će ih sve zapaliti, te da je Muhiba Topić uslijed njegovih prijetnji izvršila samoubistvo.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English