Članak

Prekinuto ispitivanje svjedoka

28. Februara 2014.00:00
Kantonalni sud u Bihaću prekinuo je ispitivanje svjedoka na suđenju petorici optuženih za premlaćivanje ratnih zarobljenika u martu 1995. godine zbog straha da bi mogao sebe inkriminirati.

This post is also available in: English

Sudsko vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prekinulo je ispitivanje bivšeg Vojnog policajca Petog korpusa Armije BiH (ABiH) Dževada Mahmutovića.

Mahmutović je naveo da je učestvovao u pratnji ratnih zarobljenika Vojske Republike Srpske (VRS) u martu 1995. na graničnom prijelazu Izačić, nakon čega mu je njegov pravni savjetnik rekao da ne bi dalje trebao odgovarati na pitanja.  

Sudsko vijeće je prihvatilo ovaj savjet kazavši da bi “eventualni odgovori mogli izložiti svjedoka krivičnom gonjenju”.

Mahmutović je svjedočio na suđenju Huseinu Begiću, Safetu Kovačeviću, Muhamedu Anadolcu, Abidu Ljubijankiću i Sabahudinu Hafuriću, optuženima da su tukli i psihički maltretirali 31 ratnog zarobljenika, pripadnika VRS-a, dok su ih sprovodili iz Cazina i Bihaća do graničnog prijelaza Izačić radi razmjene.

Na ovom ročištu je saslušan i bivši pripadnik bataljona Vojne policije Esad Topić, koji je također rekao da je učestvovao u razmjeni 11. marta 1995. godine, ali da se ne sjeća detalja.

Topić je naveo da ni tokom istrage – kada mu je prezentiran videomaterijal sa razmjene – nije sebe prepoznao, ali da je na tvrdnju istražitelja da je jedan od policajaca koji sjedi u autobusu on, odgovorio da je to moguće.

Svjedok Ismet Majetić, koji je 1995. godine bio načelnik Odjeljenja kriminalističke policije u Vojnoj policiji, kazao je da nikada nije učestvovao u razmjeni ratnih zarobljenika, te da je naredbu o sprovođenju ratnih zarobljenika sa njegovim potpisom prvi put vidio u Sarajevu, kada je tokom istrage saslušan.

“Nisam ni na bilo koji način bio angažovan ni za jednu razmjenu, ali ne isključujem mogućnost da je, ako nisam tog momenta bio tu, neko u moje ime to uradio”, rekao je Majetić.

On je naveo da je tokom istrage vidio snimak sa razmjene, ali da je kvalitet snimka bio loš.

“Kada je u pitanju prepoznavanje osoba, snimak je bio loš. Tada sam prepoznao u autobusu Kovačevića, Anadolca koji sjedi u autobusu, ispred autobusa Begića i Dževada Čauševića. Jedan od vojnih policajaca bio je izuzetno visok i na pitanje istražitelja da li je to Hafurić rekao sam da po konstrukciji je sličan, ali da nisam siguran. Sada na ovom boljem snimku odgovorno tvrdim da to nije on”, kazao je Majetić.

Senad Šekerić, četvrti svjedok na ovom ročištu, rekao je da bio u vojnoj policiji ali da nije nikada učestvovao u razmjeni ratnih zarobljenika.

“Moj vod je tada bio na liniji prema Kumarici, a kada smo došli sa linije, čuli smo samo da je bila razmjena. Ništa drugo”, kazao je Šekerić.

Nastavak suđenja zakazan je za 21. mart.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English