Članak

Vlačo potpisivao spiskove zatočenih

26. Februara 2014.00:00
Državno tužilaštvo je uložilo u spis 200 materijalnih dokaza protiv Branka Vlače, optuženog za zločine počinjene na području Vogošće.

This post is also available in: English

Riječ je o nespornim dokazima, među kojima se nalaze spiskovi zatvorenih Odjeljenja zatvora Srpske opštine Vogošća od jula do kraja septembra 1992. godine, kao i o biltenima upravnika zatvora za taj period. Većinu spiskova i biltena, koji govore o događajima u zatvoru, potpisao je Branko Vlačo, a u njegovo ime nekad je to činio njegov zamjenik Nebojša Špirić.

Kao dokaze Tužilaštvo je uložilo i spisak policajaca Stanice javne bezbjednosti (SJB) Centar iz 1992., akte ratnog povjereništva Srpske opštine Vogošća i naredbu ovog organa o puštanju jednog lica bošnjačke nacionalnosti i njegovoj razmjeni za lice srpske nacionalnosti.

Također su uloženi i dokazi o odvođenju zatvorenika na radove i u živi štit na brdo Žuč, kao i izjava jednog stražara o sahrani dva zatvorenika.

Tužilaštvo je najavilo da će o sadržajima dokaza govoriti u završnoj riječi.

Branko Vlačo je optužen da je, kao upravnik logora “Bunker”, “Planjina kuća”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali. 

Suđenje bi se trebalo nastaviti 5. marta, kada je planiran nastavak ulaganja materijalnih dokaza Tužilaštva BiH.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English