Članak

Djedovo sjećanje na komšijsko maltretiranje

25. Februara 2014.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Bihaću izjavio je da mu je djed pričao kako su ga komšije maltretirale u selu na području Ključa.

This post is also available in: English

Svjedočeći na suđenju četvorici optuženih za ubistva, silovanja i nečovječna djela, Emsud Čehajić je rekao da mu je djed Vahid Čehajić posebno govorio o noći kada su došli Siniša Babić i njegovi šurjaci.

“Posebno se vraćao na noć kada su kod njega došli Babić i Bajići tražeći novac, napadajući ga fizički i prijeteći da će ga ubiti ako to nekom kaže. Prvi put sam tu priču čuo sa sedam godina i did je cijelo vrijeme do svoje smrti ponavljao kako ne bih zaboravio kakve su nam komšije bili. Sad imam 27 godina, a did je umro prije dvije godine”, kazao je svjedok.

On je pred Kantonalnim sudom u Bihaću svjedočio na suđenju braći Predragu i Nenadu Bajiću, Mladenku Vrtuniću i Slobodanu Dragiću, nekadašnjim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Optužnica ih po deset tačaka tereti za ubistvo sedam civila, seksualno i fizičko zlostavljanje te pljačkanje u ključkim selima Humići, Pudin Han i Vojići.

Svjedok Mido Bukvić prisjetio se događaja koji su, po njegovom mišljenju, možda razlog ubistva njegovog kuma Refika.

“Refik i ja iz kafane smo krenuli kući. Prema nama je naišao ‘stojadin’ nevjerovatno brzo da smo misli da će nas satrati, pa smo skočili i zalegli. Auto je sletjelo s puta. Pritekli smo u pomoć i kada smo otvorili vrata, vidjeli smo bombu i automat. Refik je to uzeo i izvukli smo Predraga Bajića, a s njim je bilo još jedno lice”, kazao je Bukvić.

Prema njegovim riječima, Bajić se vratio za pola sata i pucao po selu. Nakon ovog događaja, kako je naveo, naišla je vojska i okupila sve muškarce u selu i pitala ko je istukao srpske vojnike.

“Refik je tad izašao i rekao da je on, nakon čega su ga istukli. Refik je nedugo poslije tog događaja nestao i našli smo ga kasnije mrtvog”, kazao je Bukvić.

Iskazu ovog svjedoka prigovorio je optuženi Predrag Bajić, tvrdeći da se nije sve odigralo na način kako je to on opisao i da će to potvrditi njegovi svjedoci.

Suđenje će biti nastavljeno 4. marta.

Dženita Duraković


This post is also available in: English