Članak

Premlaćivanje brata

12. Februara 2014.00:00
Svjedok Kantonalnog tužilaštva u Zenici kazao je da mu je brat rekao da ga je optuženi Hajrudin Dedić zlostavljao tokom rata.

This post is also available in: English

Špiro Subotić, bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), kazao je da je 1992. zarobljen te da je 28 dana bio pritvoren u samici u objektu “Elektroterma” u Brezi.

On je dodao da su njegove komšije i rodbina iz sela Dužice u Gornjoj Brezi dovedeni u taj objekat 10. juna. Kako je rekao, saznao je da su tamo premlaćivani. 

“Moj brat Milorad je imao devet slomljenih rebara i sušila mu se desna ruka. Ispričao mi je da je optuženi Dedić, kojeg poznajem odranije, bio vrlo krvoločan i da ga je tukao do besvijesti, a o optuženom su to isto rekli Mićo i Janko Subotić te Nikica Novaković”, kazao je Subotić i dodao da su zarobljenike tukli i izvjesni Galib Hadžić i Agan Silajdžić.

Na primjedbu Odbrane da u ranijim izjavama nije tako govorio o optuženom, Subotić je kazao da je danas uzbuđen jer vidi optuženog, ali da je i tada i sada rekao iste činjenice. Subotić je izjavio i da nikada nije lično vidio optuženog Dedića.

Subotić je dodao da je od ostalih zarobljenika u “Elektrotermi” čuo da su nasmrt pretučeni Zdravko i Momčilo Subotić.

“Moj brat Milorad je otišao da živi u Australiji jer ne želi da i njegova djeca prežive ono što je on”, dodao je svjedok.

Optužnica tereti Dedića da je u junu 1992. godine učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja. U optužnici se navodi da su tom prilikom vršeni pretresi kuća, a mještani su bespravno odvođeni u policijsku stanicu, gdje su premlaćivani, od posljedica čega su dvije osobe podlegle, a tri zadobile teške tjelesne povrede.

Nastavak suđenja zakazan je za 11. mart.

Dženana Sivac


This post is also available in: English