Članak

Protest zbog hapšenja u Kiseljaku

6. Februara 2014.00:00
Veliki broj građana hrvatske nacionalnosti okupio se u središtu Kiseljaka kako bi iskazao nezadovoljstvo zbog hapšenja petorice bivših pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO) koji se sumnjiče za zločine počinjene u tom gradu.

This post is also available in: English

Protest ispred Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Kiseljaku u četvrtak, 6. februara, organizovan je nakon što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srednjobosanskog kantona prije tri dana uhapsilo petoricu nekadašnjih pripadnika HVO-a.

Kantonalno tužilaštvo u Travniku u ponedjeljak, 3. februara, naložilo je hapšenje Miroslava Škore, braće Ljube i Bosiljka Dilbera, Dalibora Miloša i Radislava Stankovića, koji se sumnjiče da su počinili ratne zločine nad Bošnjacima u Kiseljaku.

“Razlog zbog kojeg smo se okupili danas u Kiseljaku jeste iskazati potporu petorici pripadnika HVO-a i članovima njihovih obitelji. Ti ljudi su uhićeni poput okorjelih kriminalaca”, stoji u pismu Udruga proisteklih iz Domovinskog rata Kiseljaka, koje je na skupu pročitala Milka Matić, supruga poginulog hrvatskog branitelja iz Kiseljaka.

Kantonalni sud u Novom Travniku odredio je jednomjesečni pritvor sedmorici osumnjičenih za zločin protiv ratnih zarobljenika počinjen na području Kiseljaka.

Pritvor je određen petorici uhapšenih bivših pripadnika HVO-a, kao i dvojici osumnjičenih za kojima se još traga, a koji se, prema nezvaničnim informacijama, nalaze izvan granica BiH.

Kenan Kavazović


This post is also available in: English