Članak

Zločesta straža

5. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Vogošći, svjedoci Tužilaštva BiH su ispričali kako su zatvorenike logora “Bunker” i “Planjina kuća” zlostavljali pojedini stražari i vojnici.

This post is also available in: English

Mirsad Prutina, bivši policajac iz Vogošće, kazao je kako je zarobljen u selu Svrake kod Semizovca i odveden u logor “Bunker” početkom maja 1992. godine.

“Odveden sam na razgovor u restoran ‘Kod Sonje’, ‘Kon-tiki’. Tu je bio Brane, SV-7 i Žara Kerović”, naveo je Prutina i dodao kako su imali korektan odnos prema njemu.

On je ispričao kako je jedna smjena straže bila naročito “zločesta”, te da su često tukli Zahida Baručiju.

“Prebili su Asima Šehića zvanog ‘Žuti’. Jedan stražar je tjerao jednog zatvorenika da ljubi ‘Bunker’ čitav dan i govori: ‘Ovo je Srbija.’ Ulazio je i Siniša Mongo, narkoman, koji je odveo 12 ljudi iz logora”, prisjetio se Prutina, dodavši da je Mongo izveo dvojicu policajaca i seksualno ih zlostavljao.

Svjedok je kazao kako je izvjesni Nele, Srbijanac, ubacio suzavac za Bajram u logor. Nakon desetak minuta, vrata “Bunkera” je otvorio Branko Vlačo, kako bi se izračilo.

Branko Vlačo je optužen za zločine počinjene u objektu “Planjina kuća”, “Bunker”, “Kod Sonje” i “Nakina garaža”. Na teret mu je stavljeno da je, kao upravnik, uspostavio sistem kažnjavanja zatočenih civila. Prema optužnici, zarobljenici su zlostavljani, tjerani na prinudne radove i u živi štit, gdje su mnogi ubijeni, a deseci ih se vode kao nestali.

Svjedok Safet Borčak, koji je bio zatočen u logoru “Planjina kuća”, kazao je kako je saznao da je upravnik logora Branko Vlačo, koji je sve naređivao, postrojavao ih, te tjerao u živi štit i na radove.

Borčak je ispričao kako su dvojica zatvorenika sa kojima je kopao rovove pobjegla sa Žuči, nakon čega su njega pet dana tukli stražari. Branko Vlačo mu je rekao da će, ako sljedeći put pokuša pobjeći, dobiti metak u čelo.

Na ovom ročištu, svoj iskaz je dao i Nenad Kerović, nekadašnji stražar iz logora “Bunker”, koji je kazao da je jedno vrijeme u prostorijama “Kod Sonje” bio smješten i Krizni štab.

Upravnik logora Branko Vlačo, prema njegovim riječima, bio je poslovan i korektan. Naveo je da mu je poznato da je Vlačo slao zatvorenike na Žuč da izvlače poginule vojnike Vojske Republike Srpske.

Prema zvaničnom rasporedu Suda BiH, suđenje se nastavlja 12. februara.

Povezani članci

14. Maja 2015.

Vlači 13 godina zatvora

25. Februara 2015.

Nije mrzio Bošnjake

Džana Brkanić


This post is also available in: English