Članak

Vlahović pitao tužioca za očevice ubistava

5. Februara 2014.00:00
Tužilaštvo BiH i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu kojom je Veselin Vlahović Batko osuđen na 45 godina zatvora za zločin počinjen 1992. u sarajevskim naseljima Grbavica, Vraca i Kovačići.

This post is also available in: English

Državno tužilaštvo je zatražilo da Vlahović bude osuđen za preostalih šest tačaka kojih je prvostepenom presudom oslobođen. Žalba je uložena zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

“Prvostepeno vijeće je za ovih šest tačaka imalo dovoljno dokaza”, kazao je tužilac Behaija Krnjić.

On je posebno ukazao na tačke optužnice koje se tiču ubistva bračnog para Gorušanin i Nihada Jažića, jer su, kako je rekao, izneseni dovoljno validni dokazi za utvrđivanje krivične odgovornosti Veselina Vlahovića.

Vlahović je u martu prošle godine proglašen krivim da je od maja do jula 1992. ubio oko 35 osoba, silovao 11 žena, te zlostavljao, odvodio u ropstvo, mučio i pljačkao nesrpsko stanovništvo.

Vlahovićeva Odbrana je zatražila da optuženom bude izrečena blaža sankcija ili da postupak bude obnovljen. Osim na visinu sankcije, Odbrana se žalila na povrede krivičnog postupka i zakona, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Branilac Radivoje Lazarević je naveo da optuženi nije imao pošteno suđenje.

“Imali smo probleme sa dokazima i svjedocima, i kada smo predali spisak od 20 svjedoka, Sudsko vijeće je odobrilo sedam svjedoka, obrazloživši da ostali nisu direktni očevici”, kazao je Lazarević i dodao da “mu je žao što je učestvovao na ovakvom suđenju”.

On je naveo da nijedan svjedok Tužilaštva BiH koji je tražio zaštitu nije odbijen.

“Pojavio se na sudu svjedok S-38, i za njega je tužilac rekao kako nisu ispunjeni uslovi da dobije zaštitu, ali da je on traži jer mu je neprijatno da svjedoči. I taj svjedok dobije zaštitu”, kazao je Lazarević.

On se požalio da Državno tužilaštvo nije dostavilo Odbrani sve potrebne dokaze, na šta je tužilac Krnjić reagovao.

“Tvrdim odgovorno i spreman sam krivično odgovarati ukoliko se dokaže da je Tužilaštvo krilo dokaze, kako Odbrana tvrdi. To je kleveta”, kazao je Krnjić.  

Veselin Vlahović se obratio tužiocu riječima: “Ukoliko ima očevidaca koji će potvrditi da sam ja nekoga ubio, neka tužilac to odmah kaže”.

Odluka o žalbama će biti donesena naknadno.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English