Članak

Vrisak, jecaji, mrtva tijela

4. Februara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Ključu, svjedoci Kantonalnog tužilaštva u Bihaću ispričali su šta se dešavalo u noći kada su ubijeni Ibrahim Kumalić i Ibrahim Draganović.

This post is also available in: English

Svjedokinja Nada Draganović je kazala da su u junu 1992. godine nepoznati vojnici pucali na njenu kuću u selu Pudin Han, a kada im je otvorio njen suprug Haso, odveli su ga.

“Kada se vratio Haso, rekao mi je da su mu uzeli pare. Pobjegli smo u šumu i proveli jednu noć. Vratili smo se u selo i narednu noć radi sigurnosti smo spavali kod Ramiza Draganovića. Oko deset sati, začulo se lupanje. Ramizova supruga Mina je otvorila nakon što su razbili staklo na vratima”, prisjetila se Nada Draganović.

Prema njenim riječima, u kući Ramiza Draganovića se nisu smjeli pomjeriti, a čuli su vrisak i jecaje, te kako Fata Draganović govori: “Ubiše mi Ibru.”

“Do jutra nismo smjeli izlaziti iz kuće, a oko sedam ujutru na ulazu u kuću je bilo tijelo Ibrahima Draganovića, a u dvorištu je bio mrtav i Baja”, ispričala je svjedokinja Draganović, istaknuvši da je Nisvet Kičević tada otišao do punkta da slučaj prijavi vojnicima koji su dežurali.

Draganović je svjedočila na suđenju Predragu i Nenadu Bajiću, Mladenku Vrtuniću i Slobodanu Dragiću, koji su optuženi da su kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS) učestvovali u ubistvima, silovanjima i drugim nečovječnim djelima u selima Humići, Vojići i Pudin Han.

Svjedokinja Halida Draganović je kazala da je skupa s djeverom Hasom i njegovom suprugom Nadom provela noć u šumi kada je njena kuća zapaljena. Ona je dodala da se nije smjela vratiti u selo, pa je otišla kod sestre u Ključ. Od djevera je svjedokinja, kako je rekla, čula da joj je kuću zapalio komšija Milan Lukić, te kako su ubijeni Ibrahim Draganović i Ibrahim Kumalić.

Milan Lukić je također optužen za zločin počinjen na području općine Ključ, ali mu se zbog bolesti sudi u odvojenom postupku.

Svjedok Milanko Marjanović, koji je 1992. godine bio komandir punkta stacioniranog u Pudinom Hanu, ispričao je kako ga je jedno jutro probudio Nisvet Kičević i kazao da su ubijeni Kumalić i Draganović.

“Nisvet je bio vidno uznemiren i rekao je da su ubili Ibrahima i Baju. Rekao je i da je ubistvo počinio Paraga, kako su zvali Predraga Bajića. Druge osobe nije spominjao. Ja sam odmah otišao na lice mjesta i vidio ubijene te o svemu obavijestio komandu. Nedugo zatim došla je i Vojna policija i vršen je uviđaj, te obavljena sahrana, kojoj sam i sam prisustvovao jer sam lično poznavao i bio dobar sa Ibrahimom Draganovićem”, kazao je Marjanović.

Svjedok nije mogao potvrditi da li je vođena istraga o ovom događaju, ali zna da su mještani nakon toga bili uplašeni, te da im je savjetovano da svi spavaju u dvjema kućama koje su bile blizu punkta.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. februar.

Dženita Duraković


This post is also available in: English