Članak

Prekinuto ispitivanje svjedoka Optužbe

4. Februara 2014.00:00
Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću prekinulo je ispitivanje Dževada Mahmutovića, svjedoka Optužbe, kako bi mu dodijelilo pravnog savjetnika.

This post is also available in: English

Svjedok Dževad Mahmutović, bivši pripadnik Vojne policije Armije BiH (ABiH), kazao je da je učestvovao u razmjeni ratnih zarobljenika 1995. godine, ali da se ne sjeća detalja, jer je nakon rata doživio dvije saobraćajne nesreće u kojima je povrijeđen.

Rekao je da misli da je bio zadužen za obezbjeđenje dvojice hospitaliziranih ranjenih zarobljenika od Bihaća prema Izačiću.

“Mislim da nije bilo nekih incidenata, koliko se mogu sjetiti”, rekao je Mahmutović.

Sudsko vijeće prekinulo je njegovo ispitivanje, pojasnivši da su raniji svjedoci njega identifikovali kao osobu koja je udarala zarobljenike, te da mu zbog toga treba biti određen pravni savjetnik prilikom ispitivanja. 

Za fizičko i psihičko maltretiranje više od 30 nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) počinjeno tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća 11. marta 1995. godine, optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši pripadnici Vojne policije Petog korpusa ABiH. 

Na ovom ročištu Kantonalno tužilaštvo je ispitalo i Šuhreta Fazlića, bivšeg predsjednika komisije za razmjenu ratnih zarobljenika Petog korpusa ABiH, koji je rekao da je razmjena na Izačiću 11. marta 1995. godine bila “jedna od najvećih i najtežih”. 

“Razmijenjeni pripadnici Petog korpusa bili su u vrlo lošem stanju. Fizički i pshički iscrpljeni, iznemogli, blijedi, zapušteni, neuredni”, kazao je Fazlić.

Fazlić je rekao da ne zna u kakvom su stanju bili zarobljeni srpski vojnici, jer to nije bio njegov zadatak, ali da tog dana niko od zaduženih za razmjenu sa srpske strane nije protestirao.

Svjedok Husnija Hamzić, vozač autobusa kojim su prevezeni ratni zarobljenici iz Cazina i Bihaća, kazao je da nije ništa vidio jer je gledao naprijed.

“Gledao sam naprijed i nisam se okretao. Jesam čuo nekakvu buku, kao udarce, poneki jecaj i pjesmu. Ali ne znam ko je od vojnika to radio. Moj zadatak je bio samo voziti i to sam i radio”, rekao je Hamzić. 

Nastavak suđenja zakazan je za 28. februar, kada će biti nastavljeno saslušanje svjedoka Dževada Mahmutovića, koji će uz sebe imati advokata Mirsada Mešića.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English