Članak

Komšije ubile komšije

28. Januara 2014.00:00
Svjedokinja Optužbe Mina Draganović ispričala je pred Kantonalnim sudom u Bihaću kako su u junu 1992. godine u njenu kuću upali nepoznati vojnici i kako su ubijeni njeni susjedi Ibrahim Draganović i Ibrahim Kumalić.

This post is also available in: English

“U mojoj kući smo se okupljali nakon policijskog sata i osjećali smo se sigurnije kada smo zajedno. Te noći na konaku nas je bilo 17 kada se oko 22 sata začula galama i lupanje. Zaustavila sam supruga koji je krenuo da otvori i rekla da ću ja, a da se on i sin skolne”, prisjetila se Draganović.

Ona je dodala da od straha nije mogla otključati vrata i da je neko svana udario i polomio staklo na ulazu.

“Čula sam kako Ibrahim Kumalić, koji je došao sa vojnicima, kaže: ‘Dajte pare, odoše nam glave’”, navela je svjedokinja na suđenju četvorici optuženih za zločin počinjen na području Ključa.

Prema njenom iskazu, dvojica vojnika su ušla u kuću i, tražeći novac, pitala da li su tu Ibrahim Draganović i njegova supruga.

“Ispalili su dva hica, od jednog se zapalila zavjesa. Rekla sam da nemam para i dala im ono što sam imala – 500 šilinga. Kazali su da je to malo i pitali gdje mi je suprug. Odvela sam ih do trosjeda na kojem je suprug ležao, a kada su uperili lampu u njega, rekli su: ‘A to si ti, ti nam ne trebaš.’ Sin Almir je bio sakriven ispod ležaja. Bili smo u velikom strahu. Iz sobe su zatim izveli Ibrahima Draganovića i Nisveta Kičevića”, ispričala je Draganović.

Kako je dodala, Kičević se nedugo zatim vratio i čuli su pucnjeve i jauke, ali nisu smjeli izaći iz kuće.

“Tek sutradan u 8 sati ugledali smo kako na ulazu leži mrtav Ibrahim Draganović, a u dvorištu Ibrahim Kumalić zvani Baja. Došla je i vojna policija i Mile Miljuš, koji je bio jedan od vojnika sa punkta i prijatelj mog supruga. Rekao je kako su tu noć pored punkta prošli braća Bajić i Milan Lukić. Ja ne znam ko su bili ti vojnici. Bajiće nisam poznavala, a Milana znam. On nam je komšija i njega nisam vidjela tu noć”, kazala je svjedokinja.

Ona je svjedočila na suđenju braći Predragu i Nenadu Bajiću, te Mladenku Vrtuniću i Slobodanu Dragiću, koji su optuženi da su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), 1992. i 1993. učestvovali u ubistvima, silovanju i nečovječnom postupanju u selima Humići, Vojići i Pudin Han (općina Ključ).

Na suđenju je svjedočio i Almir Draganović, koji je rekao da je te noći bio sakriven ispod ležaja i da je po glasu prepoznao Predraga Bajića.

“Sa Predragom, kojeg smo zvali Gagi, često sam igrao fudbal prije rata. On je jedini tu noć govorio i prepoznao sam njegov glas, ali nisam to smio nikome reći”, kazao je svjedok.

Od Mile Miljuša, kako je dodao, njegov otac i on saznali su da su braća Bajić i Siniša počinili ova ubistva.

Suđenje će biti nastavljeno 4. februara.

Dženita Duraković


This post is also available in: English