Članak

Ubistvo brata na Jevrejskom groblju

24. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u Sarajevu pred Kantonalnim sudom, svjedokinja Tužilaštva je ispričala kako su komšije, među kojima su bili “braća Bogdanović i Goran Sladoje”, njenog oca i brata odveli iz kuće u garaže, gdje su pretučeni, a zatim

This post is also available in: English

odvedeni na Jevrejsko groblje, gdje joj je brat ubijen.

Svjedokinja Mirsada Bešlić je kazala kako je početkom rata živjela s majkom Rukijom i ocem Bajrom, te bratom Suadom i njegovom porodicom u kući u Sarajevu.

Ona je, kako je navela, 16. aprila 1992. otišla u Njemačku, a članovi njene porodice su ostali u kući. S roditeljima se ponovo srela 1997. godine.

“Ocu je bilo teško da priča o bratu. Rekao mi je kako su ga komšije, među kojima su bili braća Bogdanović i Goran Sladoje, odveli u garaže kako bi ga ispitali o radiostanici za koju su mislili da je posjeduje. Nakon njega, doveli su i brata”, kazala je svjedokinja.

Bešlić je dodala da joj je otac ispričao da su ih potom odveli na Jevrejsko groblje, gdje je bila linija razgraničenja sa Armijom BiH (ABiH).

“Otac nije čuo pucanj. U jednom momentu je pao u nesvijest. Ali je došao sebi i prešao na drugu stranu, gdje je bila ABiH. On mi je kazao kako je čuo riječi brata da preklinje ljude da ga ne ubiju”, navela je svjedokinja.  Na pitanje tužioca Seada Kreštalice ko ih je odveo na Jevrejsko groblje, Bešlić je odgovorila da su to bili “Sladoje i Bogdanović” – iste osobe koje su ih odvele iz kuće.

Slobodan Bogdanović i Goran Sladoje optuženi su da su 13. juna 1992. došli u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štiti. Tom prilikom, Suad je smrtno stradao.

Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Bogdanović i Sladoje su od polovine juna pa do kraja 1992. hapsili, zatvarali i nanosili tjelesne povrede civilima.

Svjedokinja je ispričala kako je od sestre čula da su optuženi u Kuli pretukli njenog zeta Rajka Simića.

“Sjećam se kada sam se susrela sa zetom i sestrom – nije ličio ni na šta i nije mogao pričati. Sestra mi je ispričala da su ga tukli Goran i Bogdanović”, navela je Bešlić.

Na pitanje Bogdanovićevog branioca Radivoja Lazarevića zašto u prijašnjim izjavama nije govorila ko je tukao njenog zeta, ona je odgovorila da je to bila za nju stresna situacija i da je prvi puta davala izjavu.

Suđenje se nastavlja 20. februara.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English