Članak

Počelo suđenje za zločine nad srpskim civilima

24. Januara 2014.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi Optužbe i Odbrane, pred Kantonalnim sudom u Sarajevu počelo je suđenje Mariju Frimelu, optuženom za zločine počinjene nad srpskim stanovništvom na području Sarajeva.

This post is also available in: English

Tužilac Sead Kreštalica je rekao da će Tužilaštvo dokazati da je Frimel svojim radnjama počinio zločin protiv civilnog stanovništva.

“Dokazat ćemo da je bio pripadnik Armije BiH (ABiH), da su radnje zločina protiv civilnog stanovništva počinjene za vrijeme rata. Tužilaštvo će posebno saslušanjem oštećenih potvrditi u cijelosti navode koji su istaknuti u optužnici”, kazao je Kreštalica.

Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu tereti Marija Frimela da je na području sarajevskog naselja Hrasno, kao komandant odreda “Ivan Krndelj” Armije BiH (ABiH), nezakonito privodio te fizički i psihički zlostavljao osobe srpske nacionalnosti. 

Prema optužnici, početkom oktobra 1992. godine pripadnici odreda “Ivan Krndelj” doveli su osobe srpske nacionalosti u prostorije tržnog centra, gdje su ih zlostavljali.

“Udarali su ih kundacima pušaka, nogama i rukama, po cijelom tijelu. Od udaraca jedna osoba je pala na pod, a potom su je Mario Frimel i dva NN pripadnika tog odreda nastavili udarati čizmama po cijelom tijelu, udarajući i ostala privedena lica”, stoji u optužnici.

Branilac Midhat Kočo istaknuo je da će Odbrana predložiti niz dokaza koji će opovrgnuti izjave svjedoka Tužilaštva.

Frimel se brani sa slobode.

Prvi svjedok Tužilaštva bit će saslušan 19. februara.

Povezani članci

Albina Sorguč


This post is also available in: English