Članak

Odbrana traži oslobađanje Luke Perića

23. Januara 2014.00:00
Odbrana Luke Perića zatražila je pred Vrhovnim sudom Federacije BiH ukidanje prvostepene presude kojom je on osuđen na dvije godine zatvora za zločine počinjene na području Čapljine.

This post is also available in: English

Odbrana je iz više razloga zatražila oslobađanje Perića, dok je Federalno tužilaštvo predložilo da se žalba odbije i potvrdi prvostepena presuda Kantonalnog suda u Mostaru izrečena u oktobru 2013. godine.  

“U prvostepenom postupku povrijeđeno je pravo Odbrane na saslušanje svjedoka Šefika Kovačića, pa je presuda zasnovana na iskazu iz istrage”, istakao je branilac Marko Raguž.

On je dodao da je sud u Mostaru pogrešno zaključio da je Kovačić bio civil i da “nema ozbiljne sumnje da je u vrijeme odvođenja u Gabelu bio vojna osoba”.

Perić je proglašen krivim da je, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u julu 1993. godine počinio zločin protiv civilnog stanovništva zbog nečovječnog postupanja prema zatočeniku Kovačiću.

On je po drugoj tački optužnice osuđen i za zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Gabela, gdje je, kako je zaključilo prvostepeno vijeće, nečovječno postupao prema četvorici bošnjačkih zatočenika.

Kako je navedeno u presudi, Perić i drugi pripadnici HVO-a su ove zatočenike udarali nogama i drvenim palicama, te ih tjerali da skaču na glavu sa visine do jednog i po metra.

Federalna tužiteljica Jasna Pećanac je istakla da sud u Mostaru nije povrijedio pravo na Odbranu kada nije dozvolio saslušanje svjedoka Kovačića pošto je postupio na osnovu nalaza vještaka neuropsihijatrijske struke.

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH odluku o žalbi donijeće naknadno.

Povezani članci

Marija Taušan


This post is also available in: English