Članak

Karadžić ima šest pitanja za Mladića

22. Januara 2014.00:00
Sudsko vijeće Haškog tribunala odbilo je dozvoliti Ratku Mladiću da se žali na odluku kojom mu je naloženo da svjedoči u odbranu Radovana Karadžića, te će se on u sudnici pojaviti u utorak, 28. januara.

This post is also available in: English

Predsjedavajući Sudskog vijeća O-Gon Kwon je u odluci naveo da ne postoje razlozi zbog kojih bi se trebala preispitati odluka kojom je Mladiću naloženo da svjedoči. 

“U svojoj prvobitnoj odluci, Vijeće se obavezalo da će štititi Mladićeva prava i podsjeća da će zadržati pravo da ga natjera da odgovori ili ne na određena pitanja, vodeći računa o tome da mu se trenutno sudi. Vijeće podsjeća i da će voditi računa o Mladićevom zdravlju, te da zbog toga nije potrebno da se ova odluka preispita kako bi se onemogućila nepravda”, naveo je Kwon. 

Karadžiću se kao bivšem predsjedniku Republike Srpske, a Mladiću kao bivšem komandantu Vojske Republike Srpske (VRS) u odvojenim postupcima sudi za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja. 

Odluku da Mladić svjedoči u korist Karadžićeve odbrane Sudsko vijeće Haškog tribunala je donijelo 11. decembra prošle godine, nakon što je odbilo njegovo protivljenje i izdalo obavezujući nalog.

Mladić se nakon toga žalio sudskom vijeću u svom predmetu, kao i u predmetu protiv Karadžića, nakon čega je sudija Kwon, predsjedavajući vijeća koje sudi Karadžiću, donio odluku da onemogući Mladiću pravo da se žali Apelacionom vijeću. 

Nakon što je donesena ova odluka, Karadžić je zatražio da se Mladić – sa svojim braniocem – pojavi u sudnici u utorak, 28. januara. 

Karadžić je, u cilju zaštite Mladićevih prava, odlučio i da objavi šest pitanja koja će postaviti Mladiću tokom ispitivanja. 

Mladića će Karadžić pitati da li ga je ikada obavijestio da li su ili da li će zarobljenici iz Srebrenice biti ubijeni, te da li je znao da su građani Sarajeva izloženi kampanji snajperskog djelovanja i granatiranja.

Bivši predsjednik Republike Srpske namjerava pitati koji su bili razlozi za snajpersko djelovanje i granatiranje Sarajeva i da li su ti razlozi preneseni njemu.

Posljednje pitanje će se odnositi na to da li su Karadžić i Mladić imali dogovor da protjeraju Bošnjake i Hrvate koji su živjeli na teritorijama pod kontrolom srpskih snaga.

Denis Džidić


This post is also available in: English