Članak

Optuženi smirivao policajce

17. Januara 2014.00:00
Na suđenju petorici optuženih za zločine počinjene u Bihaću i Cazinu, dva svjedoka Kantonalnog tužilaštva u Bihaću su potvrdila da su učestvovala u razmjeni 11. marta 1995. godine, kada je 30 tadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) fizički i ps

This post is also available in: English

ihički maltretirano.

Svjedok Dževad Mešić je rekao da je kao vojni policajac učestvovao u razmjeni, ali se ne sjeća ko je njega i ostale policajce zadužio da učestvuju u sprovođenju ratnih zarobljenika.

Mešić je pojasnio da je u autobusu kojim su prevoženi zarobljenici, bivši pripadnici VRS-a, stajao kod vozača, a pored njega je bio optuženi Husein Begić. Svjedok je dodao da se ne sjeća ko je bio vođa patrole na putu od Cazina do Bihaća, ali tvrdi da tad nije bilo incidenata. Fizičkog maltretiranja, prema riječima svjedoka, bilo je tokom voženje od Bihaća prema Izačiću.

“Stajao sam naprijed u autobusu do vozača, a incident se dešavao u zadnjem dijelu. Neki od policajaca tjerali su zarobljenike da pjevaju pjesmu ‘Bosno moja’ i odgovaraju na tekbir”, kazao je Mešić, pojasnivši da je gledao prema naprijed, pa je tek na snimcima tokom istrage prepoznao Kovačevića i Anadolca.

Za optuženog Begića svjedok je rekao da je govorio policajcima da prestanu s maltretiranjima.

Svjedok Mešić tvrdi da je zbog lošeg snimka, ali i navođenja tužioca tokom istrage, najvjerovatnije pogriješio u identifikaciji Abida Ljubijankića i Sabahidina Hafurića.

“Sada kad gledam, ova je slika puno jasnija. Mislim da osobe za koje sam tada mislio da su Ljubijankić i Hafurić, to nisu”, kazao je svjedok.

Mešić je rekao na suđenju da se ne sjeća da li je u autobusu bio Dževad Čaušević, iako je tokom istrage kazao da jeste i da je sjedio naprijed. Također, svjedok je rekao da se ne sjeća da li je Begić bio u autobusu dok su se prevozili do Cazina i od Cazina do Bihaća, ali je siguran da jeste bio prisutan od Bihaća do Izačića.

Za fizičko i psihičko maltretiranje više od 30 tadašnjih pripadnika VRS-a počinjeno tokom sprovođenja razmjene iz Cazina i Bihaća 11. marta 1995. godine, optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši pripadnici Vojne policije Petog korpusa Armije BiH (ABiH).

Svjedok Amir Haščić, bivši pripadnik Vojne policije koji je učestvovao u razmjeni, kazao je da je zbog zdravstvenih razloga potisnuo ratna sjećanja, te da ne može da se sjeti ni ko je bio s njim na tom zadatku, niti šta se neobično dešavalo. Haščić je rekao da se ne sjeća ni ko je izdao naredbu za taj zadatak, ali je tokom prezentacije snimka u sudnici neke od svojih bivših saboraca prepoznao.

“Sjećam se da je za zadatak bilo angažovano od deset do 20 policajaca, ali se ne sjećam ničeg što se tiče puta”, kazao je Haščić.

Nastavak suđenja zakazan je za 7. februar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English