Članak

Negiranje ubistava u Srebrenici

17. Januara 2014.00:00
Bivši pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS) posvjedočio je na suđenju Radovanu Karadžiću da u julu 1995. godine, nakon pada Srebrenice, nije ubio šestoricu Bošnjaka koji su se predali, za šta ga je tokom svjedočenja optužio njegov tadašnji pretpostavlje

This post is also available in: English

ni Momir Nikolić.

“Ne mogu, ljudi moji, reći da sam ja to učinio kada nisam. Zna to Momir Nikolić, samo se pravi da ne zna”, izjavio je Mile Petrović svjedočeći u korist Karadžićeve Odbrane.

U svjedočenju protiv Karadžića u februaru 2012. godine, Nikolić je ispričao da je Petrović 13. jula 1995. u selu Konjević Polje ubio šestoricu Bošnjaka koji su im se prethodno predali. 

Petrović je tokom svjedočenja potvrdio da je sa Nikolićem i svojim komandirom Mirkom Jankovićem u julu 1995. bio u oklopnom transporteru, ali je ustvrdio da su kao zarobljenike uzeli dvojicu Bošnjaka, koje su zatim odveli u Konjević Polje i pridružili ih ostalima.

“Zato ja svjedočim ovdje javno, da me svi vide, i Muslimani i Srbi. Ako nađu da sam ošamario jednog vojnika, ili Srbina ili Muslimana, nek’ me odmah strijeljaju. Nikolić je rekao da sam ja htio da osvetim brata – kako ću ga osvetiti kad ni dan-danas ne znam ko mi je ubio brata”, posvjedočio je Petrović.

Momir Nikolić, bivši oficir za bezbjednost Bratunačke brigade VRS-a, pred Tribunalom je 2003. priznao krivicu za progon Bošnjaka iz Srebrenice, te je osuđen na 20 godina zatvora. 

Za genocid nad oko 7.000 Bošnjaka počinjen u julu 1995. godine optužnica tereti Radovana Karadžića, tadašnjeg predsjednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga. Njemu se sudi i za progon Bošnjaka i Hrvata, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida, te terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. 

Svjedok Petrović je rekao da je bio u pratnji konvoja kojim su hiljade zarobljenika iz Srebrenice, 14. jula 1995, bile prebačene u okolinu Zvornika, ali je kazao da nije znao da će ih srpske snage tamo strijeljati.

Na sugestiju tužiteljke Melisse Pack da je Bošnjake otpratio do škole u Orahovcu, gdje ih je VRS strijeljala, Petrović je odgovorio da ni danas ne zna koja je to lokacija.

“Prevezli smo te ljude tamo, oni su izašli iz autobusa, ušli u tu školu s desne strane puta. Kad su ušli u školu, mi smo se vratili. Poslije toga kako ću znat’, niko i ne zna, ko će meni govoriti? Ako je nešto i bilo, planovi se ne govore vojnicima, niti ja znam o tome”, rekao je Petrović i dodao da je za masovna ubistva Bošnjaka čuo kasnije iz medija.

Upitan da li je znao da su pripadnici VRS-a u septembru i oktobru 1995. iskopavali masovne grobnice da bi se tijela žrtava iz Srebrenice sakrila, svjedok je odgovorio negativno. Na insistiranje tužiteljke da su kamioni s tijelima prolazili kroz centar Bratunca, Petrović je izjavio: “Nisam znao ni za to, to sam čuo poslije par dana od drugih koji su bili tamo.”

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 20. januara.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English