Članak

Veća kazna, oslobađanje ili ponovno suđenje

15. Januara 2014.00:00
Iznoseći žalbu na presudu kojom je Vlatko Jarak osuđen na godinu dana zatvora zbog zločina počinjenih na području Stoca, Optužba je predložila veću kaznu, a Odbrana oslobađanje ili ponovno suđenje.

This post is also available in: English

Federalni tužilac Tihomir Jurko kazao je pred Vrhovnim sudom Federcije BiH da ostaje kod žalbe u kojoj je Kantonalno tužilaštvo u Mostaru zatražilo da se optuženom izrekne veća kazna.

Odbrana optuženog se žalila zbog povreda krivičnog postupka i zakona, te nepotpuno i pogrešno utvrđenog činjeničnog stanja. Predložila je da optuženi bude oslobođen ili da se suđenje ponovi.

Kantonalni sud u Mostaru je 2012. godine osudio Jarka da je, kao pripadnik brigade “Knez Domagoj” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), učestvovao u protivzakonitom zatvaranju i prisilnom premještanju bošnjačkog stanovništva iz Stoca.

Prema presudi, optuženi je 17. jula 1993. u selu Ošanići, s još dvojicom pripadnika HVO-a, uhapsio tri osobe i odveo u kuću u kojoj je bila komanda HVO-a, znajući da će kasnije biti odvedeni u Koštanu bolnicu i Dretelj. Osuđen je i za prisilno preseljavanje stanovništva iz Stoca, odakle su žene i djeca odvoženi u Blagaj, a muškarci u logore.  

Jarak je oslobođen optužbe da je više puta dolazio u kuću Muniba i Muhibe Topića i prijetio im kako će ih sve zapaliti, te da je Muhiba Topić uslijed njegovih prijetnji izvršila samoubistvo.

Branilac optuženog, Branko Karadeglić, kazao je kako je Kantonalno tužilaštvo na posljednjem ročištu izmijenilo optužnicu, a da Odbrani nije bilo moguće da izvede dokaze na tu okolnost.

“Tužiteljica je dodala odvođenje u Koštanu bolnicu. Mi smo bili zatočeni i žao nam je što prvostepeni sud nije dozvolio izvođenje dokaza na ovu okolnost”, pojasnio je branilac.

Kantonalno tužilaštvo u svojoj žalbi je zatražilo od Vrhovnog suda da optuženog oglasi krivim i za ono za šta ga je prvostepeni sud oslobodio. Tužilac Jurko istaknuo je kako smatra da je došlo do povrede činjeničnog stanja.

Odbrana je dodala kako je prvostepeni sud zanemario i činjenicu da su u kritično vijeme postojale tri vojne formacije na području Stoca, te da je postojala vojna obaveza za stanovnike.

“Svaki građanin je predstavljao potencijalnu opasnost za druge. Oštećeni su, kao pripadnici HVO-a, samovoljno napustili tu jedinicu, i onda su prvom prilikom puške zadužene u HVO-u uperili u pripadnike HVO-a”, kazao je Karadeglić.

Na iznošenje žalbi nije došao optuženi Jarak, a njegov branilac je rekao da je razlog zdravstveno stanje.

Odluku o žalbama, Apelaciono vijeće donijet će naknadno.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English