Članak

Svjedoci optužuju “Macu”

14. Januara 2014.00:00
Na suđenju za zločin počinjen na području Hadžića, svjedoci Odbrane su ispričali da optuženog Azemina Sadikovića nisu viđali u mjestu Kasatići u maju 1992. godine, kada su ubijena četiri člana porodice Milošević.

This post is also available in: English

Svjedok Suvad Brdar je kazao da je 25. maja 1992. godine vidio osobu koja je “pobila članove porodice Milošević”, dodavši da je kasnije čuo da je toj osobi nadimak “Maca”.     

Brdar je pojasnio kako je sa udaljenosti od 50 metra gledao kako osoba, koju tada nije poznavao, puca po kući porodice Milošević. “Vidio sam”, kazao je svjedok, “da je Srđan Milošević nosio pušku i nešto govorio.” 

Svjedok je rekao da je osoba, za koju je kasnije saznao da ima nadimak “Maca”, pucala u Srđana i onda po drugim članovima porodice Milošević.

Nakon te pucnjave svjedok je otišao u mjesto Lokve, gdje mu je, kako je rekao, Sedžad Kalem pokazao osobu koja ima nadimak “Maca”, za koju tvrdi da je i od drugih čuo da je ona pobila porodicu Milošević.

Na pitanje branioca Midhata Koče da li je tog dana vidio optuženog Sadikovića, svjedok je negativno odgovorio, pojasnivši da ga poznaje odranije.

Sadiković je optužen da je, kao pripadnik Oružanih snaga Republike BiH, u maju 1992. godine u selu Kasatići ubio četiri civila srpske nacionalnosti.

Drugi svjedok, Sedžad Kalem je kazao da mu je Izet Hujić zvani Maca rekao da je pobio Miloševiće. Svjedok je pojasnio da je bio u blizini kuće Miloševića. 

“Čuo sam galamu, vrisak, rafalanje. Rekao je: ‘Osvetio sam Mehmedaliju. Pobio sam četvero’”, kazao je Kalem, dodavši da je kasnije kroz prozor vidio tijela ubijenih. 

Svjedok Šaćir Kalem je rekao da mu je bratić Sedžad Kalem ispričao da je Izet Hujić zvani Maca ubio komšije Miloševiće. 

Sedžad i Šaćir Kalem su također kazali da u vrijeme ubijanja porodice Milošević u Kasatićima nisu vidjeli optuženog Sadikovića. 

Nastavak suđenja zakazan je za 11. februar. 

Albina Sorguč


This post is also available in: English