Članak

Naknadna saznanja svjedoka

9. Januara 2014.00:00
U nastavku suđenja petorici optuženih za zločine počinjene na području Bihaća i Cazina, svjedoci Optužbe izjavili su pred Kantonalnim sudom u Bihaću da su za maltretiranje zarobljenika u autobusu saznali nakon otvaranja istrage.

This post is also available in: English

Svjedok Jasmin Felić je kazao kako nije direktno učestvovao u razmjeni zarobljenika i da je prva konkretna saznanja o incidentu dobio kad su ga pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli u decembru 2012. godine. 

“Do tog momenta nisam ništa znao. Nešto se pričalo o maltretiranju zarobljenika prilikom razmjene, ali ništa konkretno. Sve je bilo rekla-kazala”, naveo je Felić. 

On je dodao da je u patrolnom listu moralo biti navedeno ko je od policajaca bio zadužen za sprovođenje, ko je bio vođa patrole kao i izvještaj o tome kako je protekla razmjena. 

“Ako je bilo incidenata, to je moralo biti u patrolnom listu i ja bih reagovao. Ovako nešto nije se smjelo desiti”, rekao je Felić. 

Za fizičko i psihičko maltretiranje više od 30 nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) počinjeno tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća 11. marta 1995. godine, optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, bivši pripadnici Vojne policije Petog korpusa ARBiH. 

Svjedok Felić, nekadašnji komandir 2. policijske čete, na snimci iz autobusa nije identifikovao Abida Ljubijankića i Sabahudina Hafurića, čije Odbrane tvrde da su oni tog dana bili na drugim mjestima – Ljubijankić u bjekstvu od vojne obaveze, a Hafurić na ratištu prema Kumarici.

Bivši komandant bataljona Vojne policije Petog koprusa ARBiH Senijad Mešić je, kako je ustvrdio, za dešavanja tokom razmjene čuo tek po otvaranju istrage u ovom predmetu, kada ga je pozvalo Tužilaštvo BiH.   

“Gotovo sam siguran da mora postojati izvještaj o izvršenoj razmjeni. Da je u njemu bilo evidentirano to što se desilo, sigurno bih reagovao istog momenta i tražio odgovornost onih koji su to učinili”, kazao je Mešić.

Nastavak suđenja zakazan je za 17. januar.

Povezani članci

Dženita Duraković


This post is also available in: English