Članak

Ukinuta presuda za zločin u Kalesiji

27. Decembra 2013.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH ukinuo je presudu kojom je Hajrudin Trle oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na Banj brdu (općina Kalesija), te naredio ponovno suđenje.

This post is also available in: English

Vrhovni sud ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Tuzli iz maja ove godine, kojom je Trle oslobođen krivice da je 21. aprila 1993. ubio ratnog zarobljenika Dragu Stevanovića, pucajući mu iz neposredne blizine u predio grudnog koša. 
Prema optužnici, Trle je tada bio pripadnik 3. bataljona Treće tuzlanske brigade Armije BiH (ABiH), a Stevanović pripadnik Druge majevičke brigade Vojske Republike Srpske (VRS).
Na ovu presudu žalbu je uložilo Kantonalno tužilaštvo u Tuzli zbog povreda krivičnog postupka, krivičnog zakona, te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, predlažući da se presuda ukine. Odbrana optuženog zatražila je da se ta žalba odbije i potvrdi prvostepena presuda.
Vrhovni sud FBiH uvažio je žalbu Kantonalnog tužilaštva, ukinuo presudu i naredio da se suđenje ponovi.
“Prvostepeni sud propustio je navesti odgovarajuće i prihvatljive razloge na osnovu kojih je utvrdio da nema dokaza iz kojih bi se mogao izvesti zaključak da je optuženi učinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, navodi se u odluci Vrhovnog suda.
U odluci stoji kako je Kantonalni sud u Tuzli poklonio vjeru svjedocima Odbrane i na njihovim iskazima zasnovao svoje zaključke o odlučujućim činjenicama.
“Ovaj sud smatra da je prvostepeni sud učinio bitnu povredu odredaba krivičnog postupka jer pobijana presuda ne sadrži razloge o odlučnim činjenicama”, zaključio je Vrhovni sud.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English