Članak

Prepoznavanje ispred sudnice

26. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću, svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Zenici je izjavila da je u hodniku ispred sudnice optuženog prepoznala kao jednog od vojnika koji su u junu 1992. godine odveli njenog muža.

This post is also available in: English

Svjedokinja Rosa Subotić je rekla da je njen muž Janko odveden zajedno sa ostalim muškarcima iz sela Dužice u Gornjoj Brezi prilikom policijske akcije traženja naoružanja.

Subotić je ispričala da se ona s djetetom sklonila ispod kuće, odakle je vidjela da je do njihove kuće došlo auto iz kojeg su izašla tri vojnika. Ona je u sudnici pokazala na optuženog Dedića, kazavši da je on bio jedan od tih vojnika.

“Ovaj čovjek ovdje ga je uhvatio za ruku, grubo ga gurao ispred sebe. Ušli su u štalu i brzo izašli, nisam mogla vidjeti jesu li ulazili u kuću, a ubrzo su ga uveli u auto i odveli. Prepoznala sam ovog čovjeka, samo je tada imao crnu kosu i bio je mršaviji”, kazala je Subotić pokazujući na optuženog.

Prema iskazu svjedokinje, muža nije vidjela do oktobra 1992. godine, kada je razmijenjen “pretučen i slijep”.

“Kada se malo oporavio, rekao je da su ga dva ili tri dana nakon privođenja u policijsku stanicu ponovo vratili kući radi potrage za oružjem koje nije imao. Govorio je da su ga tukli, a prvo je spomenuo optuženog kao najgoreg od svih. Kazao mi je da su ubili Zdravka, da su tukli Momčila, i da je on umro na njegovim rukama”, prisjetila se Subotić.

Svjedokinja je navela i da joj je muž – koji je preminuo 2006. godine – ispričao da mu je Dedić jedne prilike upaljenu cigaretu ugurao u usta.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Dedića da je u junu 1992. učestvovao u premlaćivanju srpskih civila prilikom prikupljanja nelegalnog naoružanja na području općine Breza. U optužnici stoji da su dvije osobe preminule od posljedica premlaćivanja.

U unakrsnom ispitivanju, Dedićeva Odbrana je svjedokinji Subotić predočila izjave date ranije u istrazi u kojima je navela da joj muž nikada nije rekao imena onih koji su ga tukli jer nije htio da ga njegova djeca osvete.

Svjedokinja Subotić je odgovorila da je to istina, te da je optuženog prepoznala ispred sudnice neposredno prije svjedočenja, a da ga ranije nije poznavala.

“Dosta toga o dešavanjima u policijskoj stanici i zatvoru čula sam iz razgovara muža sa drugima”, rekla je Subotić.

Branilac Ramo Ajkić je prigovorio na iskaz svjedokinje Subotić okarakterisavši ga kao kontradiktoran, iskonstruisan i lažan. On je najavio da će zbog toga podnijeti krivičnu prijavu protiv svjedokinje.

Sudsko vijeće je upozorilo Ajkića da isticanje te namjere predstavlja pritisak na sud.

Suđenje Dediću se nastavlja 16. januara sljedeće godine.

Dženana Sivac


This post is also available in: English