Članak

Svjedočenje uz rizik

24. Decembra 2013.00:00
Na suđenju Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da u julu 1995. godine optuženog nije vidio na području Srebrenice.

This post is also available in: English

Tomislav Kovač, bivši zamjenik ministra unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), kazao je kako je u julu 1995. dobio naredbu da neke jedinice Specijalne brigade policije sa sarajevskog ratišta prijeđu na područje Srebrenice. Dodao je da se s tim nije slagao jer je smatrao da su jedinice potrebne na drugom području.

Na pitanje da li je pratio šta se dešavalo s tim jedinicama, svjedok je rekao da nije jer je “imao problema sa sarajevskim ratištem”, ali i da su jedinice date Vojsci Republike Srpske (VRS).

“Jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova bile su potčinjene vojsci. Te jedinice na srebreničkom ratištu, do zadnje aktivnosti, bile su pod komandom vojske”, kazao je Kovač svjedočeći putem videolinka iz Beograda.

Svjedok je ispričao da je 14. jula 1995. došao na područje Srebrenice. Tokom putovanja prema Srebrenici, kako je rekao, vidio je autobuse sa zarobljenicima. Na pitanje Odbrane da li je u julu 1995. ikada sreo optuženog Sarića na području Srebrenice, odgovorio je da nije.

“On nije ni mogao da se kreće tuda. Ne mogu se tačno sjetiti da li smo razgovarali, ali o Srebrenici sigurno nismo. Možda smo razgovarali telefonski, ali o sarajevskom ratištu”, pojasnio je svjedok. 

Sarić je optužen da je, kao komandant Specijalne brigade policije RS-a, svjesno pomagao u genocidu, što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih.

Kovač je rekao da je u aprilu 1995. formirao štab policijskih snaga na Palama, kako bi se koordinirale policijske snage oko Sarajeva. Kazao je da optuženi nije bio stalni član štaba jer bi u tom slučaju bio “neupotrebljiv na terenu”, te je potvrdio da je lično Sariću izdao naredbu da bude zadužen samo za područje Srednjeg.

“Na linije Srednjeg bila je ogromna ofanziva Armije BiH (ABiH) i drugih snaga. Sarić je doveden na tu tačku jer su bile pale linije”, rekao je on.

Svjedok je i prije početka suđenja naglasio kako se s “imenom Sarića nikada nije susreo kada je u pitanju Srebrenica”.

Na pitanje svjedoka da li se protiv njega vodi istraga, tužilac Ibro Bulić je saopćio da se vodi, i to za dešavanja u Srebrenici. Iako mu je Sudsko vijeće ponudilo da ne svjedoči bez pravnog savjetnika kada je saznalo da se protiv njega vodi istraga, svjedok je kazao da će svjedočiti.

“Prihvatam da, i uz opasnost što sam bez advokata, svjedočim. Prihvatam taj rizik”, rekao je on.

Suđenje bi se trebalo nastaviti 14. januara.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English