Članak

Mobilizacija u Bratuncu

24. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Bratuncu, dodatni svjedok Tužilaštva BiH izjavio je kako je izviđačko-diverzantski vod popunjavan u aprilu i maju 1992. godine, ali da ne zna je li optuženi Najdan Mlađenović bio pripadnik tog voda.

This post is also available in: English

Svjedok Aleksandar Tešić, koji je bio referent u Općinskom sekretarijatu za narodnu odbranu u Bratuncu, kazao je kako su 16. aprila i 28. maja 1992. godine izdate dvije naredbe za mobilizaciju svih vojno sposobnih muškaraca.

On je rekao kako je postojao izviđačko-diverzantski vod, koji je bio podređen Općinskom štabu Teritorijalne odbrane (TO). Ovaj vod, kako je precizirao, popunjavan je kadrom mlađim do 35 godina. 

“Vod je bio prvo popunjen i Srbima i Bošnjacima, ali Bošnjaci se nisu htjeli odazivati, te je zbog toga vod popunjavan ljudstvom koje je bilo neraspoređeno iz četa TO-a”, objasnio je svjedok.

Najdan Mlađenović je, zajedno sa Savom Živkovićem, optužen za učešće u napadima na sela Hranča i Glogova u maju 1992. godine, kada je ubijeno više desetina civila, a imovina opljačkana i zapaljena. Prema optužnici, Mlađenović je bio komandir u TO-u, a Živković pripadnik ove jedinice.

Na upit advokata Dejana Bogdanovića da li poznaje optuženog Mlađenovića, svjedok je rekao da poznaje, ali da ne može tvrditi da li je dobio poziv za mobilizaciju, te da li je bio u tom vodu.

“Pretpostavljam da su svi vojno sposobni muškarci dobili poziv, ali ne mogu tvrditi da li je i Mlađenović”, kazao je Tešić.

Svjedok Luka Bogdanović je rekao sudu kako su na putnoj komunikaciji Bratunac – Konjević Polje, zbog “naboja i tenzija koje su rasle iz dana u dan”, bile uspostavljene kontrolne tačke.

“Bile su tri kontrolne tačke i to u Repovcima, Hranči i Kravici”, kazao je svjedok.

Suđenje se nastavlja 14. januara.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English