Članak

Ispitivanje bez korištenja sile

18. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću, dvojica svjedoka Odbrane su kazala da im nije poznato da je prvooptuženi Hadžić koristio silu prilikom ispitivanja ratnih zarobljenika 1992. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Zlatko Jašarević je rekao da je početkom jula 1992. godine počeo raditi u Stanici javne bezbjednosti (SJB) u Brčkom sa optuženim Galibom Hadžićem, koji je tada bio kriminalistički inspektor.

“Što se tiče akcije napada na Bukvik polovinom septembra 1992. godine, tvrdim da mi iz policije nismo učestvovali u tome, pa tako ni Hadžić, ali znam da je, po naredbi iz komande, Hadžić zajedno sa još nekim inspektorima nakon toga dva ili tri dana bio u ispomoći prilikom ispitivanja zarobljenika s tog područja”, kazao je svjedok.

Jašarević je rekao da mu nikad nisu podnošeni izvještaji o tim ispitivanjima, ali da nije čuo da je Hadžić prilikom ispitivanja ikad maltretirao zarobljenike. 

Hadžić je optužen skupa s Nijazom Hodžićem za učešće u mučenju i nečovječnom postupanju prema civilima i ratnim zarobljenicima srpske nacionalnosti s područja Bukvika (Brčko Distrikt) tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo smatra da je Hadžić bio pripadnik i inspektor krim-policije SJB-a Brčko, a Hodžić vojni policajac pri Hrvatskom vijeću obrane (HVO) koji je u to vrijeme obavljao i poslove osiguranja logora – sabirnih centara.

Na ovom ročištu u korist Hadžićeve Odbrane je svjedočio Kenad Bajrić, koji je također 1992. godine radio kao kriminalistički inspektor u SJB-u Brčko. On je kazao da pripadnici ove službe nisu učestvovali u akcijama zauzimanja Bukvika i okolnih sela, ali da su pojedinci išli kao ispomoć prilikom uzimanja izjava od zarobljenika.

“Nisam primijetio da je Hadžić ikada primjenjivao silu da bi iznudio iskaz od ispitanika i, koliko ja znam, on nije imao ovlasti da bilo kome naređuje”, rekao je Bajrić.

Treći svjedok Odbrane Asim Kuč je kazao da je od početka rata bio angažovan na formiranju vatrogasne službe u Gornjem Rahiću i da je povremeno zajedno sa Hadžićem izlazio na teren nakon granatiranja teritorije gdje su živjeli Bošnjaci i Hrvati.

“Ja i ostali pripadnici ove službe smo radili na spašavanju preživjelih, a Galib Hadžić na dokumentovanju posljedica nastalih djelovanjem artiljerije i aviona”, rekao je Kuč.

Svjedok Kuč je dodao da je u septembru 1992. godine viđao zarobljenike srpske nacionalnosti s područja Bukvika, ali da u njihovoj blizini nikada nije vidio Hadžića. Na upit tužioca Radmila Ivanovića da li je primijetio da su zarobljenici srpske nacionalnosti bili zaključani u tim prostorijama, on je odgovorio da nisu jer su neki od zarobljenika prilikom njegovog dolaska sjedili na ulazu u salu.

Svjedok Ramiz Đedović je svjedočio o okolnostima zarobljavanja Vasilija Todića, koji je prethodno svjedočio u korist Tužilaštva Brčko Distrikta. Đedović je kazao da je Todića zarobio u naselju Dizdaruša.

“U njegovom autu sam pronašao automatsku pušku, sanduk municije i šest okvira za pušku, a on je bio u vojnoj uniformi. Zajedno sa još jednim vojnikom smo ga odvezli do komande i tu ga predali nadležnima, ali odgovorno tvrdim da ga niti ja niti bilo ko drugi nije maltretirao niti fizički zlostavljao”, rekao je Đedović.

Na jednom od narednih ročišta svjedoci Todić i Đedović će biti suočeni u sudnici. 

Nastavak suđenja zakazan je za 14. januar.

Mirsad Arnautović


This post is also available in: English