Članak

Sarić na sarajevskom ratištu

17. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Goranu Sariću za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je izjavio da je u ljeto 1995. godine s optuženim bio angažovan na sarajevskom ratištu.

This post is also available in: English

Svjedok Milorad Marić, koji je bio načelnik Centra javne bezbjednosti sarajevske regije, rekao je da je u Vogošći bio štab vojno-policijskih snaga koje su bile angažovane od sredine juna do kraja jula na relaciji od Hadžića do Nišića radi sprječavanja ofanzive Armije BiH (ABiH).

Prema njegovom iskazu, Sarić je, kao komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), bio u štabu i koordinisao je odrede pod njegovom nadležnošću.  

Marić je ispričao kako je sa Sarićem i njegovim vozačem jednom napustio štab kako bi u mjestu Srednje popravili blindirano vozilo.

“To je bilo poslije pada Srebrenice, 11. jula. Sarić me zamolio da isprobamo vozilo, da se odvezemo do Bratunca. Tamo smo stigli prije podne. Jako kratko smo se zadržali. Goran je otišao do policijske stanice da uzme neku poštu ili da nekog nađe”, prisjetio se svjedok.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li su se tokom tog puta zaustavljali u Kravici, Marić je odgovorio da misli da nisu.

Sarić, nekadašnji komandant Specijalne brigade policije Republike Srpske (RS), optužen je da je svjesno pomagao u genocidu, što je za posljedicu imalo 40.000 prisilno premještenih stanovnika bošnjačke nacionalnosti i više od 7.000 ubijenih, od čega oko 1.000 u Kravici.

Svjedoku Mariću je predočena depeša iz jula 1995. godine o angažovanju policijskih snaga u Srebrenici, koja je između ostalih poslata i štabu u Vogošći.
 
“Moguće je da je poslata… Vjerovatno nama na informaciju”, rekao je svjedok.

Svjedok se složio sa braniocem Aleksandrom Lazarevićem da u sadržaju depeše nije bilo ništa sporno.

Govoreći o komunikacijama, svjedok je kazao da su izvještaji slati putem centara veze i da su nadređene izvještavali depešama, ali da je dolazilo i do prekida.

“Jedino je funkcionisala komunikacija na samoj liniji odbrane… Ostale niti su bile bezbjedne niti su funkcionisale. Dešavali su se prekidi, pa dođe odjednom tri ili deset depeša u koverti”, dodao je Marić.     

Kao svjedok Tužilaštva, saslušan je i Spaso Škoro, nekadašnji pripadnik specijalne policije Republike Srpske (RS). On je rekao da je u ljeto 1995. bio dva mjeseca na ratištu u Trnovu i da je odatle imao komunikaciju sa štabom na Palama kada je “radio depešni sistem”.

“Sa Goranom sam se čuo telefonom minut-dva, jer nije bilo komunikacije s Trnovom. Nismo ni imali potrebe da se čujemo”, objasnio je Škoro.

Nastavak suđenja je 24. decembra.

Marija Taušan


This post is also available in: English