Članak

“Sređeni” Srebreničani

10. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Aleksandru Cvetkoviću, optuženom za genocid počinjen u Srebrenici, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo da su Srebreničani koje je vidio zarobljene u školi u Pilici “sređeni”.

This post is also available in: English

Rajko Babić, nekadašnji pripadnik Prvog pješadijskog bataljona Pilica – Lokanj Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je kako je u ljeto 1995. vodio dnevnik svog bataljona. Jedno jutro, 14. jula, kako je kazao, zatekao je telegram u dnevniku kojim su obaviješteni da treba da pripreme salu za srebreničke zarobljenike koji će biti dovedeni.

“Pisalo je 100 do 200 Srebreničana koji idu na razmjenu u Tuzlu”, ispričao je Babić i dodao kako je poslan da to uradi.

U školi je, kako je rekao, vidio zarobljenike koji su uvođeni u salu, dok prostor nije popunjen. Neki od njih su, prema njegovom iskazu, bili povrjeđeni, a doveli su ih neki nepoznati vojnici.

“Dozvolili smo im da koriste WC u školi. Vode nije bilo, pa smo im dozvolili da je toče u blizini”, pojasnio je Babić i dodao kako su iz sale zarobljenici premješteni na sprat u učionice, zbog prozračnosti.

U školi su muškarci iz Srebrenice, prema Babiću, ostali dva dana. Vidio je kako ih odvode i kako su natjerani da jedni drugima vežu ruke, a u autobusu je vidio i poveze za oči.

“Šta se desilo s tim ljudima, čuo sam u kasarni, kada se komandir vratio s bolovanja. ‘Eto sredismo tvoje Srebreničane’, rekao mi je, a ja sam ga upitao: ‘Što moje’”, naveo je Babić i pojasnio kako je nekada išao u gimnaziju u Srebrenici.

On je kazao kako o ubistvu Srebreničana neće niko da govori ni danas.

“U dnevniku u kojem je bio telegram je nedostajao list sa uputama za zarobljene Srebreničane”, rekao je Babić.

On je također kazao kako ne poznaje optuženog Aleksandra Cvetkovića.

Za učešće u ubistvima najmanje 900 Srebreničana na poljoprivrednom dobru Branjevo 16. jula 1995. godine, Tužilaštvo BiH tereti Cvetkovića, nekadašnjeg pripadnika Desetog diverzantskog odreda VRS-a.  

Drugi svjedok na suđenju bio je Milorad Bičaković, koji je1995. bio vozač u komandi Zvorničke brigade. On je ispričao kako je vidio tri do četiri autobusa iz Srebrenice, te da je, na zahtjev načelnika bezbjednosti, jednom i otišao do Orahovca, gdje su zarobljenici smješteni u sali škole.

Svoje pretpostavljene, kako je rekao, vozio je do škola i u Ročevićima i Pilici, gdje su također bili zatvoreni muškarci iz Srebrenice, za koje je kasnije saznao da su strijeljani na Branjevu.

Suđenje se nastavlja 16. decembra.

Džana Brkanić


This post is also available in: English