Članak

Premlaćivanje na smrt u Brezi

9. Decembra 2013.00:00
U nastavku suđenja Hajrudinu Dediću za zločine počinjene u Brezi, svjedoci su pred Kantonalnim sudom u Zenici ispričali kako su članovi njihovih porodica odvedeni i pretučeni na smrt.

This post is also available in: English

Svjedoci su kazali da su mnogi članovi iz familije Subotić 10. juna 1992. odvedeni iz kuća u zaseoku Dužice u policijsku stanicu.

Radoslav Subotić je rekao da nije bio u selu kad se to desilo, a da je od rođaka čuo šta se dogodilo.

“Odvedeni su svi Subotići, osim jednog starca i jednog invalida. Među privedenima je bio i moj otac Zdravko. Njega i Momčila Subotića su najviše udarali – čizmama i drvenim palicama. Od toga su podlegli. Grupu u kojoj su bili moj otac i Momčilo najviše su tukli Hajrudin Dedić Caco i Galib Ramić”, naveo je svjedok.

On je kazao da mu je rođak ispričao da je jedan od njih rekao: “Vidi, ubi’ čovjeka”, a da je drugi na to odgovorio: “Ubio si četnika, ko mu jebe mater”.

“Službenu potvrdu sam dobio od doktora Vlatka, kojeg sam sreo prilikom izlaska civila, žena i djece nakon nekoliko dana. On mi je rekao kako je moj otac bačen u rijeku Stavnju da bi se to prikazalo kao ubistvo prilikom pokušaja bijega”, ispričao je Radoslav Subotić.

Svjedok Boško Subotić o stradanju Subotića takođe je saznao od drugih, koji su mu kazali da su optuženi i Ramić tako pretukli njegovog djeda Momčila, te da je od zadobijenih povreda podlegao sutradan.

“Prvo su ga tukli, a onda vratili u selo. Moja majka je bila u kući kada su ga doveli i vidjela da djedu ide krv na uši i na usta. Ponovo su ga vratili u stanicu i nastavili tući. Djed je Mići, koji mi je to ispričao, rekao da je gotov, da ne može izdržati i ubrzo je izdahnuo”, kazao je Boško Subotić.

Oba svjedoka su navela da optuženog poznaju od prije rata kao policajca.

Suđenje se nastavlja 26. decembra.

Dženana Sivac


This post is also available in: English