Članak

Potvrđena kazna Stipi Krišti

6. Decembra 2013.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu kojom je Stipe Krišto osuđen na dvije godine zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Gornjem Vakufu.

This post is also available in: English

Kantonalni sud u Novom Travniku  je 16. januara 2012. osudio Krištu, bivšeg pripadnika Hrvatskih obrambenih snaga, na dvije godine zatvora jer je u februaru 1993. mačetom odsjekao uho Hasanu Behli, tadašnjem ratnom zarobljenikom Armije BiH (ABiH).

Odbrana je uložila žalbu na ovu presudu zbog povrede Krivičnog zakona i visine kazne, tražeći da se djelo prekvalifikuje u “surovo postupanje prema zarobljenicima” i da se Krišti izrekne blaža kazna.

Vrhovni sud FBiH je nakon razmatranja žalbe zaključio da su zahtjevi Odbrane neosnovani, te je potvrdio presudu Kantonalnog suda u Novom Travniku.

“Odsjecanje školjke uha zarobljeniku, na koji način mu je nanesena teška tjelesna ozljeda, a što nosi i obilježje i iznakaženja, predstavlja radnju kojom je povrijeđen tjelesni integritet oštećenog. Ta radnja je, pored ostalog, bitan element krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika”, stoji u odluci Vrhovnog suda.

Kako se dodaje, Odbrana niti jednim konkretnim žalbenim prigovorom ne dovodi u pitanje zaključak prvostepenog suda o težini same povrede.

“Ovaj sud nalazi i da je u pobijanoj presudi pravilno utvrđeno da će se sa kaznom u trajanju od dvije godine ostvariti kako ciljevi specijalne tako i generalne prevencije krivičnih djela”, zaključio je Vrhovni sud.

Povezani članci

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English