Članak

Paviću tri godine zatvora

5. Decembra 2013.00:00
Županijski sud u Livnu osudio je Iliju Pavića, nekadašnjeg pripadnika Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na tri godine zatvora za zločine nad civilima u Livnu počinjene 1992. godine.

This post is also available in: English

“Sudsko vijeće donijelo je odluku da je Pavić kriv za ubojstvo Milorada Crnčevića, te je osuđen na kaznu u trajanju tri godine”, navela je predsjednica Sudskog vijeća Ana Krstanović.

Sutkinja Krstanović je rekla da je van razumne sumnje dokazano da su pripadnici HVO-a s 8. na 9. kolovoz 1992. godine zapovjedili obitelji Crnčević da izađe iz kuće, a Pavić je iz vatrenog oružja usmrtio Milorada Crnčevića.

Prije izricanja presude, iznesene su završne riječi Županijskog tužiteljstva i Pavićeve Odbrane, a optuženi je i svjedočio u svoju korist.   

Pavić je u svjedočenju kazao da je 8. kolovoza 1992. godine došao na smjenu u Vojnoj policiji, te da je dobio zadatak da obilazi kuće radi kontrole policijskog sata.

“Došli smo u kuću Crnčevića. Nije istina da smo razvalili vrata niti prozor… Rekli su nam u kući da je žena na samrti. Nije bilo nikakve galame niti psovanja. Kada smo provjeravali baku na samrti, Milorad je počeo bježati niz stepenice. Četiri puta sam ga upozoravao da stane. Pucao sam u zrak i ispred. Do tada nisam znao Milorada, znao sam samo Milutina, njegovog sina”, ispričao je Pavić. 

Pavić je dodao da nije znao da su Crnčevići bili srpske nacionalnosti.

“Čovjek je pao i počeo zapomagati… Kada je stigla hitna, otjerali su ga u bolnicu. Kada sam došao u bazu, podnio sam izvješće i otišao doma. Ja sam izašao iz pritvora i sreo sam Milutina Crnčevića i izvinio mu se, i izvinjavam se 100 puta čovjeku što se dogodio nesretan slučaj, ali nisam odgovoran za ratni zločin”, kazao je Pavić.

U završnim riječima, Županijsko tužiteljstvo je navelo da je odgovornost optuženog Pavića u cijelosti dokazano.

“Priznanje Ilije Pavića je važno, i to mu je doprinos i pomoć, i to je olakšavajuća okolnost koja je nepobitna. U određivanju visine kazne trebaju se uzeti svi dokazi, ali i olakšavajuća okolnost”, rekla je tužiteljica Snežana Kukić.

Braniteljica optuženog Ana Primorac je u završnoj riječi kazala da se ne stječu elementi ratnog zločina, nego drugog kaznenog djela. 

“Nije, niti može biti, svaki zločin u ratno vrijeme – ratni zločin. Nema namjere za lišavanje života, nego onesposobljavanje. Tada je Ilija imao 19 godina i nije htio niti je bilo namjere ubijanja Milorada Crnčevića”, kazala je Primorac. 

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Stjepana Ivanuš


This post is also available in: English