Članak

Jednostrani potezi

2. Decembra 2013.00:00
Svjedočeći na suđenju Ratku Mladiću u Haagu, ekspert Tužilaštva, istoričar Patrick Treanor izjavio je da su lideri Srba u BiH 1991. i 1992. godine preduzeli niz jednostranih poteza u cilju stvaranja sopstvene države.

This post is also available in: English

Treanor je sačinio izvještaj o formiranju i razvoju institucija Srba, a tužioci su se u kratkom ispitivanju dotakli samo nekih pitanja.

Potvrđujući da je Skupština srpskog naroda u BiH formirana 24. oktobra 1991, Treanor je to nazvao završnim korakom ka formiranju zasebnog državnog entiteta.

Ekspert Tužilaštva je kazao da je Republika Srpska ustavom bila definisana kao država srpskog naroda na srpskim teritorijama, uključujući i one “na kojima je u Drugom svjetskom ratu bio počinjen genocid”.

“Te teritorije su centralizovane do septembra 1992”, naznačio je Treanor.

Prema njegovim riječima, jednostran potez srpskog vođstva bila je i objava o stvaranju odvojenog srpskog Ministarstva unutrašnjih poslova, koju je svima u jedinstvenom Ministarstvu unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine (MUP BiH), 31. marta 1992. uputio pomoćnik ministra Momčilo Mandić. 

“Oni su veoma otvoreno izražavali svoje namjere”, ocijenio je ekspert.

Osvrćući se na odluku o formiranju Vojske Republike Srpske (VRS), koju je skupština donijela 12. maja 1992, Treanor je rekao da je njome Teritorijalna odbrana – kao oružana formacija bivše Jugoslavije – pretvorena u vojsku “primjerenu nezavisnoj državi”.

Mladića, koji je bio komandant VRS-a, optužnica tereti za genocid u Srebrenici, progon Muslimana i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština imao razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Miodrag Stojanović insistirao je da, po Ustavu SFRJ, promjena granica nije bila moguća bez saglasnosti svih republika.

“To je bilo na snazi i 1991, ali je razvoj događaja na terenu potkopao tu odredbu”, odgovorio je Treanor.

Na sugestiju branioca, ekspert je potvrdio da general Mladić nije bio član vrhovne komande oružanih snaga RS-a.

Unakrsno ispitivanje Treanora će zastupnik Mladićeve Odbrane okončati sutra, 3. decembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English