Članak

Zatvoreni bez rješenja

29. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločin počinjen u Sarajevu, svjedok Tužilaštva BiH Senad Kreho je izjavio kako je dolaskom 1. septembra 1992. godine u kasarnu “Viktor Bubanj” zatekao dvadesetak zatvorenika koji su bili pritvoreni bez rješenja suda.

This post is also available in: English

Kreho je ispričao kako je 23. avgusta 1992. imenovan za predsjednika Okružnog vojnog suda, te da je u kasarnu “Viktor Bubanj” došao 1. septembra. On je kazao da većina zatvorenika nije imala rješenje o pritvaranju.

“Dobio sam od Besima Muderizovića, upravnika pritvora, spisak zatvorenih lica. Sa svima sam obavio razgovor. Njih oko 20 su imali rješenje o pritvaranju do maja ili juna, a kasnije ne. Zbog toga su pušteni”, rekao je Kreho.

Za ostale, kako je naveo, pokrenut je proces po zakonu, a oni koji bi bili osuđeni, upućivani su na odsluženje kazne u Centralni zatvor, koji je bio na petom spratu iste zgrade.

Za zločine počinjene u “Viktor Bubnju” od ljeta 1992. do 1993. godine, sudi se Ramizu Avdoviću i Iulian-Nicolaeu Vintili. Oni su optuženi da su učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti, od kojih su neki preminuli.

Državno tužilaštvo smatra da je Avdović bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni. Sa njima je bio optužen i Besim Muderizović, koji je tokom suđenja umro.

Svjedok Kreho je kazao kako je optuženog Ramiza Avdovića znao od ranije, a tu ga je upoznao kao stražara, dok je optuženog Vintilu upoznao kao kuhara.

Kreho je ustvrdio da do oktobra 1993., do kada je bio predsjednik Okružnog suda, nije bilo nikakvih problema, a uslovi su bili prilično dobri s obzirom na ratne okolnosti.

Na pitanje sudije Ljubomira Kitića da li je bilo smrtnih slučajeva, Kreho je odgovorio da nije. Rekao je kako nije čuo ni za “iznenadni nestanak tokom noći Ognjena Čajevića”, o čemu su svjedočili prethodni svjedoci.

Svjedokinja Slavica Sikima je ispričala kako je čula od Ljubomira Drakula da je njen otac umro u kasarni “Viktor Bubanj” od premlaćivanja.

“Drakul je došao 2011. kod mene i majke i kazao nam kako je tata bio s njim u ćeliji, da su ga tukli i da je na strašnim mukama u junu 1992. godine od toga umro. Kasnije su ga izbacili kod kontejnera, a onda ga je neki Radomir Kuvač odveo u hitnu, gdje je konstatovana smrt”, ispričala je svjedokinja i dodala da joj je žao što je Drakul umro i što ne može posvjedočiti o tome.

Prema njenom iskazu, ljekari su kasnije utvrdili da je njenom ocu bila “svaka koščica prebijena” i da je umro od batina.

Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Mirna Buljugić


This post is also available in: English