Članak

Plav i natečen od udaraca

29. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, četiri svjedoka Optužbe su ispričala kako su ih nepoznati vojnici maltretirali u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine.

This post is also available in: English (English)

Svjedok  Aleksandar Ljuić kazao je kako je zarobljen 25. novembra 1994. godine u Golubiću, nadomak Bihaća, te da je u zarobljeništvu – prvo u Cazinu, a zatim u Bihaću – bio do  11. marta 1995. godine, kada je sa grupom drugih zarobljenika Vojske Republike Srpske (VRS) razmijenjen u Ličkom Petrovom selu.

„Prije samog ulaska u autobus zavezane su nam oči i naređeno nam je da spustimo glave. Tad su nas počeli tući i tjerati da pjevamo neke pjesme“, rekao je Ljuić.

On je dodao da je zarobljenicima pomoć ukazana u ambulanti u Bosanskom Petrovcu.

„Ja sam bio sav plav i natečen od udaraca“, kazao je Ljuić.

I svjedoci Ljubo Jovičić, Marko Golić i Milutin Zrnić također su bili u grupi zarobljenika, koje su tokom sprovođenja na razmjenu 11. marta 1995. godine u autobusu fizički maltretirali.

Prema kazivanju Ljube Jovičića, na putu od Cazina do Ličkog Petrovog sela, autobus sa zarobljenicima kretao se sporo, a stajali su nekoliko puta.

“Na podu smo sjedili zavezanih očiju i spuštenih glava. Tukli su nas i naredili da pjevamo ‘Bosno moja’. Koliko se sjećam, iz Cazina smo krenuli oko pola osam, a u Ličko Petrovo selo stigli i razmijenjeni oko pola 12”, kazao je svjedok.

Za fizičko i psihičko maltretiranje preko 30 nekadašnjih pripadnika VRS tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH).

Niti jedan od danas saslušanih svjedoka nije optužene prepoznao kao osobe koje su ih sprovodile na razmjenu i tukle ih. 

Nastavak suđenja zakazan je za 13. decembar.
 

Povezani članci

Dženita Džubur


This post is also available in: English (English)