Članak

Žrtve iz Tomašice u dokazima protiv Mladića

27. Novembra 2013.00:00
U masovnoj grobnici u rudniku Tomašica otkriveni su posmrtni ostaci 470 osoba, rekao je u nastavku suđenja Ratku Mladiću tužilac Dermot Groome, najavivši da će dokaze o tome predočiti na proljeće, kada ekshumacija bude okončana.

This post is also available in: English

Groome je izjavio da će dokazni postupak protiv generala Mladića, započet u julu prošle godine, okončati za dvije nedjelje. 

On je, međutim, naznačio da će u februaru iduće godine zatražiti da ponovo otvori dokazni postupak, kako bi u martu prezentirao dokaze pronađene u masovnoj grobnici Tomašica.

Ekshumacija je, po riječima tužioca, otežana zbog snijega koji je pao i nedostatka resursa.

Dokazi iz Tomašice odnose se na prvu tačku optužnice, koja, podsjetio je tužilac Groome, Mladića tereti za genocid nad Muslimanima i Hrvatima u sedam opština u BiH.

Zastupnik Optužbe precizirao je da je pet od 12 do sada identifikovanih tijela iz Tomašice direktno povezano sa optužbama protiv generala Mladića.

Podsjetio je i da je sam Mladić, u jednom od svojih ratnih dnevnika, u vezi sa Tomašicom pomenuo 5.000 tijela.

Istovremeno, Mladićev branilac Branko Lukić zatražio je šest mjeseci za pripremu dokaznog postupka Odbrane, poslije okončanja izvođenja dokaza Tužilaštva.

Raspravno vijeće je ranije Mladićevim advokatima naložilo da budu spremni da odbranu započnu krajem februara ili početkom marta.

“Mi ne možemo da pripremimo predmet za manje od šest mjeseci od posljednjeg svjedoka Tužilaštva”, kazao je Lukić. 

Mladićeva Odbrana planira da, kao i Tužilaštvo, izvede oko 160 svjedoka. 

Advokat Lukić je upozorio da je tim za Odbranu Mladića spreman da se povuče iz procesa ako mu Raspravno vijeće ne bude dalo traženo vrijeme za pripremu.

“Mi smo spremni da se povučemo iz predmeta, nismo spremni da generala Mladića branimo na neadekvatan način”, rekao je Lukić.

Pretresno vijeće će odluku o zahtjevima Odbrane donijeti naknadno.

Na početku današnjeg zasjedanja, Raspravno vijeće je saslušalo dodatni iskaz istražitelja Tužilaštva Barryja Hogana o mapama koje prikazuju linije fronta oko Sarajeva, 1992–1995.

Haški proces protiv Mladića biće nastavljen sutra, 28. novembra, ali ne iskazom novog svjedoka Tužilaštva, koji još nije spreman, nego kratkom administrativnom raspravom.

Mladić, bivši komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English