Članak

Deset osuđenika pušteno na slobodu

18. Novembra 2013.00:00
Deset osuđenika za ratne zločine i genocid kojima je bila izrečena kazna u trajanju od 14 do 33 godine zatvora, zbog pogrešne primjene zakona, pušteni su na slobodu.

This post is also available in: English

Sud BiH, prihvatajući odluke Ustavnog suda BiH, donio je rješenje kojim se obustavlja izvršenje kazne za deset osoba koje su bile osuđene za ratne zločine počinjene u Jajcu i Čapljini i zbog genocida počinjenog u Srebrenici. 

Svih deset osoba ovim rješenjem Suda BiH je pušteno na slobodu. Na rješenje ne postoji mogućnost žalbe.

Zbog genocida su osuđeni a pušteni su na slobodu: Slobodan Jakovljević (28 godina zatvora), Aleksandar Radovanović (32), Branislav Medan (28), Brane Džinić ( 32), Milenko Trifunović (33) i Petar Mitrović (28).

Zbog ratnog zločina počinjenog na području općine Jajce osuđeni su: Milorad Savić (21 godina), Mirko (Špire) Pekez (14) i Mirko (Mile) Pekez (29).

Također na slobodu je pušten i Nikola Andrun koji je osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u logoru Gabela kod Čapljine.

Ustavni sud BiH postupajući po apelacijama osuđenih za ratne zločine,a sukladno primjeni presude Europskog suda za ljudska prava iz slučaja Maktouf i Damjanović, donio je odluke koje obavezuju Sud BiH da primjeni odredbe zakona koji je važio u vrijeme počinjenja djela, a ne Krivični zakon BiH po kojem su već osuđeni.

Povezani članci

Erna Mačkić


This post is also available in: English