Članak

Premlaćivanja u autobusu

15. Novembra 2013.00:00
U nastavku suđenja pred Kantonalnim sudom u Bihaću, četiri svjedoka Optužbe su ispričala kako su ih nepoznati vojnici maltretirali u autobusu prilikom odvođenja na razmjenu u martu 1995. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Darko Kajtez je kazao da je bio u grupi ratnih zarobljenika koji su premlaćeni tokom prevoženja na razmjenu 11. marta 1995. u Ličkom Petrovom selu.

“Odmah po ulasku u autobus zavezane su nam oči i naređeno nam je da spustimo glave. Tad su nas počeli tući i tjerati da pjevamo ‘Bosno moja’ i vičemo ‘Allahu ekber’. Znam da smo na putu od Cazina do mjesta razmjene jednom stali kada su u autobus ušli drugi zarobljenici, i tad nas je popisao Crveni krst. Tukli su nas po leđima i nogama”, ispričao je Kajtez.

Za fizičko i psihičko maltretiranje preko 30 nekadašnjih pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS) tokom sprovođenja na razmjenu iz Cazina i Bihaća, optuženi su Husein Begić, Safet Kovačević, Muhamed Anadolac, Abid Ljubijankić i Sabahudin Hafurić, nekadašnji pripadnici Armije BiH (ABiH).

Svjedoci Darko Dujčinović i Tomislav Dojčinović također su kazali kako su u martu 1995. godine tokom vožnje u autobusu fizički maltretirani.

Na ovom ročištu je svjedočio i Milorad Zorić, koji je za vrijeme rata bio snimatelj agencije Reuters. On je rekao da je snimao razmjenu ratnih zarobljenika u martu 1995. u blizini Izačića.

Zorić je potvrdio da je razmjenjene vojnike snimio i u bolnici u Bosanskom Petrovcu, gdje su pregledani, ali je kazao da nije s njima razgovarao. On je naveo da o dešavanjima u autobusu nema nikakvih saznanja.

Nastavak suđenja zakazan je za 29. novembar.

Povezani članci

Dženita Džubur


This post is also available in: English