Članak

Odvođenje oca i sina

15. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u naselju Grbavica, prva svjedokinja Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu ispričala je kako je 1992. godine vidjela da optuženi Slobodan Bogdanović odvodi Suada i Bajru Bešića.

This post is also available in: English

Zumreta Kos, koja je početkom rata živjela u porodičnoj kući u Novom Sarajevu, kazala je da je 13. juna 1992. godine Slobodan Bogdanović s mlađim bratom došao do kuće Bešića.
“Prvo su došli po Bajru i odveli ga. Kada su njega odveli, bili su pred jednom garažom i tu se se malo zadržali. To odvođenje vidim sa svog prozora. Nakon deset do 15 minuta, odvode i Suada”, rekla je Kos, koja je optuženog Bogdanovića prepoznala u sudnici.
Svjedokinja je ispričala da je kasnije čula da su Bajro i Suad odvođeni na Jevrejsko groblje, gdje su upotrijebljeni kao živi štit.
Bogdanović je opužen da je, zajedno s Goranom Sladojem, 13. juna 1992. došao u kuću Bešića, odakle su Bajru i Suada Bešića odveli u garažu, gdje su ih udarali, a kasnije ih poveli do Jevrejskog groblja, gdje su ih upotrijebili kao živi štit. Tom prilikom Suad je smrtno stradao.
Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, Bogdanović i Sladoje su, kao “pripadnici vojno-policijskih snaga”, od polovine juna pa do kraja 1992. hapsili, zatvarali i nanosili tjelesne povrede civilima.
Zumreta je navela kako je nakon ovih događaja vidjela Bajru Bešića, koji joj je ispričao da mu je sin ubijen na Jevrejskom groblju, ali joj nije rekao ko ga je ubio.
“Kazao mi je kako je čuo kada su pucali”, rekla je ona.
Odgovarajući na pitanja Odbrane da li se Bogdanović u bilo kojem trenutku loše ponio prema Bašićima, svjedokinja je kazala da nije. 
Ona je rekla i kako poznaje drugooptuženog Sladoju jer joj je bio komšija. Ispričala je da je gledala kada je Sladoje tukao njenog komšiju Rajka Simića.
“To je bio jeziv prizor. Na kraju ga je oborio dolje i udarao kundakom. Mislila sam da neće preživjeti”, kazala je ona.
Nakon što joj je Odbrana prezentovala ranije iskaze u kojima se navodi da su Simića, osim Sladoje, tukle još dvije osobe, Kos je rekla: “Pa tukli su ga, ali ja tu dvojicu ne poznajem.” 
Njen muž i brat, kako je kazala, odvedeni su i ubijeni 29. septembra 1992. godine. Narednog dana napustila je ovaj dio grada, a tijela muža i brata pronašla je nakon rata.  
Suđenje se nastavlja 6. decembra.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English