Članak

Vojnici s čarapama na glavi u Hranči

12. Novembra 2013.00:00
Na suđenju za zločin počinjen u Bratuncu, svjedok Odbrane Najdana Mlađenovića je izjavio kako je u maju 1992. godine u selu Hranča vidio maskirane vojnike koji su mu izdavali naredbe u vezi sa prevozom civila.

This post is also available in: English

Svjedok Rako Milosavljević je ispričao kako je “par dana prije Đuđevdana”, koji se slavi 6. maja, dobio zadatak da ode autobusom u selo Hranča, ne znajući zbog čega ide.

“Došao sam u Hranču i vidio grupu vojnika sa čarapama na glavama i rukavicama bez prstiju koji su mi rekli: ‘Okreći autobus’”, kazao je Milosavljević.

On je objasnio da se autobusom popeo na vrh sela, gdje se nalazila kuća optuženog Mlađenovića, kojeg je tu vidio sa grupom muškaraca.

“Pošto je bilo proširenje kod njegove kuće, pomogli su mi da zaokrenem autobus i krenuo sam prema dolje. Bio sam uplašen kada sam vidio šta se dolje dešava”, prisjetio se svjedok.

On je dodao kako su ga potom vojnici zaustavili i rekli da otvori vrata.

“Dvojica sa automatskim puškama su ušla na prednja vrata, dok su na zadnja utjerali muškarce civile. Grozno sam se osjećao. Drski su bili i galamili su”, kazao je svjedok.  

On je rekao da je civile dovezao do Bratunca, te su izašli, ali da ne zna gdje su ih vojnici odveli.

Tužilaštvo BiH tereti Najdana Mlađenovića da je 3. maja 1992. rukovodio napadom na selo Hranča, u kojem je ubijeno i zarobljeno više civila Bošnjaka, te da je naredio da im se kuće zapale.

Šest dana kasnije, prema Tužilaštvu, Mlađenović je rukovodio i napadom na selo Glogova, te izdao naredbu za ubistva više od 20 mještana Bošnjaka. S njim je optužen Savo Živković, kojem je na teret stavljeno učešće u napadima i protjerivanju civila iz tih sela, te uništavanju njihove imovine.

Na suđenju je svjedočio i Ljubisav Ivanović, koji je u aprilu 1992. godine mobilisan u protivdiverzantski vod u Bratuncu, koji je brojao 20 do 30 vojnika.  

Ivanović je kazao kako 3. i 9. maja 1992. nije vidio u Bratuncu optuženog Mlađenovića.

“U dijelu u kojem sam se ja kretao, nisam vidio Najdana”, kazao je svjedok, ne precizirajući lokaciju.

Ivanović je prethodno za ista djela počinjena u Bratuncu ispitan kao osumnjičeni pred Kantonalnim Tužilaštvom u Tuzli, te je svjedočio uz prisustvo pravnog savjetnika.

Suđenje se nastavlja 19. novembra.    

Mirna Buljugić


This post is also available in: English