Članak

Jedan ili dva repa granata na Markalama

8. Novembra 2013.00:00
Odbrana Ratka Mladića okončala je višednevno unakrsno ispitivanje eksperta Tužilaštva za minobacače Richarda Higgsa tokom kojeg je nastojala da negira odgovornost Vojske Republike Srpske (VRS) za niz napada u Sarajevu u kojim su stradali civili.

This post is also available in: English

Osporavajući nalaz istrage o eksploziji na Markalama u avgustu 1995. godine, kada su poginule  43, a ranjeno je više od 75 osoba, Mladićev branilac Branko Lukić tvrdio je da su na mjestu udara bila pronađena dva repa minobacačke granate, a ne jedan, kako je ustanovio Higgs.

Kao dokaz za tu tvrdnju, Lukić je prikazao u sudnici snimak sa uviđaja koji je UNPROFOR obavio neposredno nakon eksplozije, na kojem se rep granate vidi na različitim mjestima, označen različitim brojevima.

Potvrđujući da se rep granate na snimku vidi na različitim mjestima, Higgs je ipak ostao pri iskazu da je na slikama koje je pregledao u Haškom tužilaštvu vidio jedan te isti rep.

Taj zaključak, kako je rekao ekspert Tužilaštva, izveo je na osnovu istih oštećenja koja su bila vidljiva na repu.

Upitan zna li da li su istražitelji UNPROFOR-a dozvolili da rep granate bude pomjeran, Higgs je odgovorio da “nije vidio dokaze o tome”. Na pitanje da li je bilo uobičajeno da sarajevska policija pomjera predmete – odnosno rep – tokom istrage, svjedok je kazao da “u to ne vjeruje” i da to “ne zna”.

Nekadašnji komandant VRS-a Mladić optužen je za teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem.

Njemu se sudi i za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, koji je u sedam opština poprimio razmjere genocida i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje Mladiću biće nastavljeno u ponedjeljak, 11. novembra.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English