Članak

Presuda Banoviću i Graniću 12. studenog

7. Novembra 2013.00:00
Svjedočeći u svoju korist pred Kantonalnim sudom u Mostaru, optuženi Mijo Banović i Gojko Granić su izjavili da u logor Dretelj gotovo nikako nisu dolazili.

This post is also available in: English

Gojko Granić je kazao da je, kao zapovjednik Drugog voda Treće satnije Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), imao samo zadatak obilaziti sedam punktova, a da u Dretelju nije imao nikakve obaveze.

“Bio sam samo jednu desetinu svoga rada unutra. Vojna policija je bila samo ispomoć na čuvanju reda u logoru. Nisam tukao, nisam takva osoba. U kasarni puno puta nisam nosio pištolj, nisam nosio pendrek nikada”, rekao je Granić.

On je dodao da je pomagao ljudima svih nacionalnosti, nosio im hranu i uređivao kuhinju u stacionaru.

Optuženi je naveo da su ga zvali “Grana”, a nikad “Goja”. U njegovoj satniji, kako je objasnio, bilo je više osoba po imenu Gojko.

“Prvi put i zadnji put zarobljenike sam vidio u sudnici. Prvi put sam Banovića vidio na sudu, nismo se otprije poznavali”, kazao je Granić.

Optužnica tereti Granića i Banovića da su od srpnja do rujna 1993. tukli i maltretirali zatvorenike u Dretelju.

Granić je rekao da nije bio u Dretelju nakon 14. srpnja 1993. godine.

Banović je govorio o svom progonstvu početkom srpnja 1993., te negirao sudjelovanje u zločinima počinjenim u Dretelju.

“Ja sam 13. srpnja iz Posušja došao u Čapljinu. Nakon toga sam, kao pripadnik vojne policije, išao u napad na Gubavicu. Nisam bio u logoru Dretelj u sedmom i osmom mjesecu. Samo jedanput sam došao u Dretelj i više nikad”, kazao je Banović, dodavši da nije poznavao Gojka Granića niti Goju.

Na suđenju su saslušani i svjedoci Odbrane Ivica Bekavac i Fabijan Lukić, koji su ustvrdili kako optuženi Banović 13. srpnja 1993. nije mogao biti u logoru Dretelj.

Svjedok Lukić je kazao kako je toga dana zajedno sa optuženim Banovićem sudjelovao u napadu na Gubavicu, dok Bekavac to nije mogao potvrditi.

Po završetku dokaznog postupka, Tužiteljstvo je u završnoj riječi zatražilo kaznu za optužene, istaknuvši “brojnost, učestalost, upornost i način” izvršenja njihovih djela.

Obrana je u završnoj riječi zatražila oslobađajuću presudu, ukazavši na kontradiktornost izjava svjedoka Tužiteljstva, te “zamjenu identiteta”.

Izricanje presude Banoviću i Graniću najavljeno je za 12. studeni.

Igor Krstanović


This post is also available in: English